Slechts 15% van de samenwonenden heeft financieel plan

51% van de stellen heeft financiële afspraken gemaakt voordat ze gingen samenwonen en vrijwel niemand spaart/belegt zelf voor de oudedag.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Federatie van Financieel Planners (FFP) heeft laten doen door bureau Zigt. Slechts 15% van de samenwonenden zegt een financieel plan gemaakt te hebben. Samengestelde gezinnen maken wel vaker afspraken over de financiën (vooral over gezamenlijke uitgaven en wie wat betaalt) dan niet-samengestelde gezinnen, maar, en dat is opvallend, maken zich wel vaker zorgen over de geldzaken.

Bert Sonneveld, directeur FFP: “Een financieel plan biedt in veel gevallen rust en duidelijkheid. Vooral wanneer samenwonenden uit elkaar gaan voorkomt een financieel plan teleurstellingen. In een financieel plan worden afspraken opgenomen over onder andere de woning, pensioen en betalingen.”

De ervaring van de bijna 4000 financieel planners van de FFP is dat juist bij samengestelde gezinnen het heel belangrijk is dat er vastgelegd wordt hoe de financiële huishouding eruit ziet, omdat hun situatie complexer is.

Sonneveld: “Eén of beide ouders hebben eerder een relatie met kinderen gehad, ze hebben misschien nog schulden uit een eerdere hypotheek en betalen wellicht alimentatie. Om maar enkele voorbeelden te noemen die het ingewikkelder maken.”

De FFP liet 501 samenwonenden ondervragen over hun financiële huishouding om inzicht te verkrijgen in de manier waarop zij hun zaken op financieel gebied hebben geregeld. Sonneveld: “Het is schrikbarend dat de meerderheid van de samenwonenden (al dan niet getrouwd, met of zonder contract of geregistreerd partnerschap) geen financieel plan heeft. Ook is gebleken dat meer dan de helft geen pensioen opbouwt. Onze ervaring is dat het uiteindelijk veel geld, verdriet en gedoe scheelt als je van te voren afspraken maakt en deze afspraken vast laat leggen.”

Enkele conclusies uit het onderzoek:

Van de samenwonenden heeft 22% niets laten vastleggen. 47% is getrouwd, 8% heeft een geregistreerd partnerschap en 21% een samenlevingscontract.

15% heeft een financieel plan op laten stellen, de meesten hebben dat meer dan vijf jaar geleden laten doen. Mensen met een geregistreerd partnerschap hebben dit vaker laten doen dan mensen met een samenlevingscontract, mensen die niets hebben laten vastleggen en getrouwde stellen.

87% heeft een gezamenlijke financiële huishouding; 51% heeft afspraken gemaakt voordat ze gingen samenwonen.

Samengestelde gezinnen hebben significant vaker afspraken gemaakt over financiën (met name gezamenlijke uitgaven en wie wat betaalt) voordat ze gingen samenwonen dan niet-samengestelde gezinnen.

Niet-samengestelde gezinnen hebben significant vaker een gezamenlijke financiële huishouding dan samengestelde gezinnen. Ook significant vaker een gezamenlijke huishouding hebben getrouwde stellen en mensen met een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

In driekwart van de gevallen worden grote aankopen gefinancierd uit de gezamenlijke rekening.

De zorg voor de oudedag vindt vrijwel uitsluitend plaats via pensioenopbouw via de werkgever (85%); 10% spaart zelf en 5% weet het niet.

GEEN REACTIES