Rabobank: Huizenprijzen stijgen ook in 2017

© Rabobank

De Nederlandse koopwoningmarkt groeit verder in 2016 en 2017. De toename van het aantal woningverkopen vlakt iets af. De stijging van de huizenprijzen versnelt juist; van 3½ tot 5½% in 2016 naar 5 tot 7% in 2017. Dat schrijven economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

De groei van de woningmarkt heeft veel oorzaken. Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank: “Door de stijgende koopkracht, de groeiende werkgelegenheid en het steeds hogere vertrouwen neemt de vraag naar koopwoningen toe. Daarbij komen steeds meer huizenbezitters boven water, blijft de rente in 2016 en 2017 naar verwachting laag en zijn de Nibud-normen dit jaar soepeler dan in 2015. Daarom verwachten wij een verdere toename van de woningverkopen en een steeds krappere markt. De relatief lage productie van nieuwbouwwoningen speelt daarbij ook een rol.”

Door de populariteit van de steden in de noordvleugel van de Randstad stijgen de huizenprijzen daar het hardst. Van Dalen: “De verschillen binnen Nederland zijn erg groot. Vooral Amsterdam en Utrecht zijn momenteel zo populair, dat de betaalbaarheid daar flink is verslechterd.”

(Bron: Rabobank)

GEEN REACTIES