Prijzenoorlog hypotheken barst los

© hetkangewoon.nl

Het kan gewoon wat Marcel Roorda, initiatiefnemer van hetkangewoon.nl, betreft: een hypotheek zelf online vergelijken en sluiten en dat voor 300 euro.

Begin 2016 verwacht hetkangewoon.nl alles rond te hebben om de consument die dat echt wil, zelf helemaal online zijn hypotheek te laten sluiten. “Het eerste persoonlijke contact is de afspraak met de notaris”, aldus Roorda.

Als het aan hetkangewoon.nl had gelegen, waren zij dit jaar nog ‘live’ gegaan. Zij waren er technisch klaar voor. De site hetkangewoon.nl is al lang in de luchten ook de AFM-vergunning was al binnen. Consumenten die wel advies nodig hebben, kunnen gedurende het proces nog switchen naar begeleiding van een adviseur. En iedereen die een hypotheek via hetkangewoon afgesloten heeft, wordt door de eigen adviseurs te woord gestaan. Zo is ook aan de zorgplicht voldaan.

Identificatie
Er was nog een vrij onverwachte hobbel te nemen”, vertelt Roorda: “de identificatieplicht”. “In de afspraken die zijn gemaakt met financiers moeten consumenten zich identificeren. Dat is technisch geen enkel probleem. Voor de hand liggend is uiteraard DigiD, maar dat bleek voorbehouden voor de overheid.

Uiteraard zijn hierin ook al stappen gemaakt, anders zou Roorda niet de verwachting uitspreken begin 2016 ‘live’ te gaan. Op de details wil hij op dit moment nog niet ingaan. Hij spreekt wel de verwachting uit dat als de samenwerking met een aantal financiers helemaal rond is, andere partijen snel zullen volgen.

De hypothekenmarkt is ontzettend veranderd. Banken zijn al lang niet meer de meest interessante partij. Pensioenfondsen en andere grote investeerders krijgen steeds meer belangstelling voor deze mogelijkheid.

Sold out
En dat is nog maar het begin, denkt Roorda. “Met de nieuwe technieken is het bijvoorbeeld ook mogelijk om bijvoorbeeld tijdelijk een hele scherpe hypotheek in de markt te zetten tot het uitverkocht is. Met ons systeem is dit mogelijk. Dit betekent ook dat deze hypotheken met andere voorwaarden verstrekt worden, zoals het boetevrij volledig af kunnen lossen als de rentevaste periode afgelopen is. Dan gaat er een hele andere dynamiek ontstaan, dan waar we nu aan gewend zijn. De consument en de financier gaan veel meer zelf bepalen, niet de adviseur of andere partijen die er tussen zaten. Er zit straks alleen nog techniek tussen aanbieder en afnemer.”

Bron: hetkangewoon.nl

GEEN REACTIES