Pensioenuitvoerders gaan strenger toezien op uitruil nabestaandenpensioen

© Pixabay.com

Als gevolg van een uitspraak van het hof, waarin Nationale-Nederlanden alsnog nabestaandenpensioen moet gaan uitkeren, gaan diverse pensioenuitvoerder strenger toezien op de procedure van uitruil van het nabestaandenpensioen. Dit schrijft Pensioen Pro.

Het geschil ging over het wel of niet toestemming hebben gegeven voor het uitruilen van het nabestaandenpensioen. De betrokken partner stelt nooit hiermee akkoord te zijn gegaan en claimt dat de overleden echtgenoot destijds de handtekening heeft vervals. Dit is door een grafoloog bevestigt.

In de Pensioenwet is vastgelegd dat de partner akkoord moet zijn met de uitruil en het is aan de pensioenuitvoerder om dit te bewijzen. Diverse pensioenuitvoerders bekijken nu welke procedure ze gaan volgen om dit te waarborgen. Kosten zijn daarbij een belangrijk aspect en uitvoerders wegen dit af tegen het risico dat ze lopen om hiermee geconfronteerd te worden. Voor zover bekend zijn er geen vergelijkbare zaken bekend en na het tussenvonnis in 2014 is er geen hausse aan vermeende aanspraken ontstaan.

(Pensioen Pro)

GEEN REACTIES