Kredietrentes nu ook lager

© Rente.nl

Terwijl de hypotheek- en spaarrentes al jaren dalen, zijn de rentes voor leningen de afgelopen maanden eindelijk ook omlaag gegaan. Ten opzichte van juli vorig jaar zijn de leenrentes bij persoonlijke leningen met ongeveer 1 procentpunt gedaald, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. Voor een persoonlijke lening van 20.000 euro werd in juli 2015 nog gemiddeld 6,79% rente. Dit is nu 5,69%.

“Dit komt voornamelijk door de beperkte concurrentie op de leenmarkt”, legt Amanda Bulthuis van Rente.nl uit. “Er zijn nagenoeg geen nieuwkomers en veel van de kleinere kredietverstrekkers zijn aan de achterkant onderdeel van een grootbank.”

Dat de leenrentes nu toch dalen komt mede door nieuwkomers zoals Findio die met relatieve lage rentes de markt betrad. Daarnaast begonnen online kredietverstrekkers zoals DEFAM en Freo hun tarieven te verlagen. Sinds deze maand is zelfs ING, na jarenlang de hoogste leenrentes te hebben gehad, overstag gegaan. “Wij willen onze positie op dit gebied versterken”, aldus een woordvoerder van ING.

Door de dalende rentes, loont het juist nu om je dure lening over te sluiten, stelt Bulthuis. Bij ING betaalde je vorig jaar 8,7% voor een persoonlijke lening van 20.000 euro en bij Rabobank 8,5%. “Nu betaal je voor een soortgelijke lening bij de goedkoopste kredietverstrekker, Freo, nog maar 4,4% rente. Bij DEFAM, Findio en Interbank betaal je 4,7% Dit scheelt je dus bijna de helft aan rentekosten. Dit is bij een leenbedrag van 20.000 euro al snel een paar tientjes per maand. De boeterente is bij de meeste kredietverstrekkers niet meer van toepassing”, aldus Bulthuis.

Bij doorlopende kredieten daalde de rentes minder hard dan bij persoonlijke leningen, maar ook daar kan oversluiten interessant zijn. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste doorlopend krediet met een limiet van 20.000 euro is nu 3,8 procentpunten aan rente. Bulthuis: “Aangezien je bij een doorlopend krediet nooit een boete krijgt als je de lening oversluit naar een andere kredietverstrekker, is het hier dus ook interessant om te onderzoeken of je kan besparen.”a

(rente.nl)

GEEN REACTIES