Opnieuw minder inbraken en branden in Nederland

Pixabay

Het aantal inbraken en branden blijft verder dalen. Dat blijkt uit twee risicomonitors van het Verbond van Verzekeraars.

Inbraak

Het aantal inbraakclaims per maand bij verzekeraars daalde van 3.500 in 2013 naar 2.900 vorig jaar. In bijna alle provincies daalde het aantal claims, met Flevoland als uitschieter met bijna 40% minder claims. Alleen Limburg liet een lichte stijging zien. Noord-Brabant is nog altijd de provincie met de meeste kans op diefstal thuis (5,4 claims op 1.000 huishoudens). Het inbraakrisico is in deze provincie het grootst in Tilburg en Eindhoven. Groningen is de veiligste provincie.

Brand

Het aantal claims voor brandschades nam af van 315 per dag in 2013 naar 274 vorig jaar. In alle provincies daalde het risico, vooral in de Noordelijke provincies. In Overijssel, Limburg en Noord-Brabant blijft de brandkans het grootst. Overigens worden de meeste branden veroorzaakt door een defect of verkeerd gebruik van een apparaat (49%), broei of zelfverhitting (17%) en brandstichting (16%).

Keurmerk

Verder laten de risicomonitors zien dat het gebruik van het Politiekeurmerk Veilig Wonen effectief is. Wie een keurmerk heeft, loopt ruim 30 procent minder kans op inbraak en 36% minder kans op brand. Ongeveer tien procent van de huishoudens beschikt over dit keurmerk, dat naast goede verlichting en inbraakwerende sloten op deuren en ramen ook een brandmelder verplicht stelt.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES