Nog geen verplichte AOV-verzekering voor zzp-er

Het kabinet verandert weinig voor zzp-ers. Dit blijkt uit de kabinetsreactie op het langverwachte IBO-rapport over de zzp-er.

AOV

Een van de mogelijke aanpassingen was een verplichte AOV-verzekering voor zzp-ers. Deze verplichte verzekering komt er voorlopig niet. Wel wil het kabinet de bestaande mogelijkheden voor verzekering voor arbeidsongeschiktheid beter faciliteren.

Buffer

Zo kunnen zzp-ers vanaf dit jaar pensioenvermogen dat in de derde pijler opgebouwd gebruiken als buffer bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Verder ontwikkelt de Belastingdienst momenteel een model voor de door een arts af te geven verklaring dat sprake is van een verwachte periode van arbeidsongeschiktheid van ten minste een jaar. Daarmee worden de kosten voor zzp-ers beperkt om voor fiscale tegemoetkomingen in aanmerking te komen.

Pensioen

Ook op het terrein van pensioenverzekeringen blijft het bij kleine wijzigingen. Bekend was al dat zzp-ers in de bijstand niet op hun pensioenvermogen hoeven in te teren. Verder krijgen zzp-ers meer tijd om te beslissen of ze aangesloten willen blijven bij hun oude pensioenfonds.

Tot slot blijven fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek voorlopig bestaan.

 

GEEN REACTIES