Opbrengst woning gemiddeld 30.000 euro lager dan vraagprijs

De koopsom van een woning lag in 2012 gemiddeld 11,9% lager dan de vraagprijs. Dit verschil loopt nog verder op voor huizen die langer te koop staan

Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld 52.000 euro minder dan de vraagprijs. Dit blijkt uit een analyse van Calcasa.

De woningprijzen staan nog steeds onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom lag voordat de crisis begon rond de 5%: een woning werd gemiddeld genomen 5,2% onder de vraagprijs verkocht in 2007. Tegenwoordig wordt de vraagprijs regelmatig bijgesteld alvorens een huis daadwerkelijk wordt verkocht.

Twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een groter verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom. In 2007 werden vrijstaande woningen gemiddeld genomen voor 90,9% van de initiële vraagprijs verkocht. In 2013 is het verschil met 7,5% opgelopen naar een gemiddelde koopsom van 83,4% van de initiële vraagprijs.

Naarmate de woning langer te koop staat, neemt de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs toe. Een woning die binnen 6 maanden wordt verkocht kent een gemiddelde afslag op de initi¬ële vraagprijs van 6%. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is deze afslag gemiddeld 20,4%: de koopsom is dan 79,6% van de initiële vraagprijs.

Een mogelijke verklaring voor de grote verschillen naar looptijd is de dalende markt: woningen die langer dan twee jaar te koop staan kennen reeds een gemiddelde prijsdaling van 10,1%. Verder kan geconcludeerd worden dat het verstandig is om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Aantal te koop aangeboden woningen met 98,3% toegenomen in de afgelopen 5 jaar

Ruim 270 duizend woningen worden aangeboden in het eerste kwartaal van 2013 met een gemiddelde vraagprijs van 270.000 euro. Het aanbod is de laatste jaren sterk gegroeid. Ten opzichte van vijf jaar geleden staan er nu 98,3% meer woningen te koop. Het duurt nu gemiddeld 19,6 maanden voordat een woning wordt verkocht. Het verschil tussen de woningtypen is niet groot.

Alleen vrijstaande woningen kennen een langere verkooptijd van gemiddeld 21,9 maanden.

De grootste toename van het aandeel jaarlijks aangeboden koopwoningen in de afgelopen vijf jaar is terug te vinden in de lijn Agglomeratie Haarlem, Groot-Amsterdam, ’t Gooi en de Vechtstreek, Utrecht en Zuidoost-Noord-Brabant.

Aanbod bestaande woningen versus verkopen

  • Aan het einde van het eerste kwartaal van 2013 stonden er ruim 270 duizend bestaande koopwoningen te koop. Het jaarlijks aantal verkochte woningen ligt in dezelfde periode rond de 136 duizend woningen.
  • Sinds de start van de woningmarktcrisis is het aanbod verdubbeld en het jaarlijks aantal transacties met 41,8% afgenomen.
  • Het aanbod van woningen overtreft het aantal verkochte woningen ruimschoots. Dit proces is al sinds halverwege 2009 gaande.
  • Het aantal te koop staande woningen is met 3,3% toegenomen in het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van een jaar eerder.
  •  Het jaarlijks aantal verkochte woningen is met 0,9% gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
  • De verhouding tussen te koop staand en verkocht is in het laatste kwartaal gelijk gebleven op een factor 2. Dit betekent dat het gemiddeld genomen circa 24 maanden duurt voordat de bestaande voorraad woningen verkocht is in het huidige verkoopklimaat.

Deze en andere gegevens over de huizenmarkt zijn te raadplegen via de WOX Monitor van Calcasa. De online monitor heeft gegevens beschikbaar voor iedere buurt, wijk en gemeente in Nederland.

GEEN REACTIES