Nieuwe Branchevereniging

De Nederlandse leveranciers van alarm- en voertuigvolgsystemen hebben de Branchevereniging Voertuig Beveiliging (BVB) opgericht. Zo willen ze samen met verzekeraars de strijd aan gaan tegen autobendes.

Gespuis gaat gespecialiseerd te werk

De afgelopen drie jaar steeg de schadelast door diefstal van jonge auto’s (tot drie jaar) met 250% van 40 miljoen naar bijna 100 miljoen euro. BVB: “Terwijl dieven steeds gespecialiseerder te werk gaan, weten Nederlandse verzekeraars nauwelijks wat de nieuwste eisen zijn op het gebied van voertuigbeveiliging. Wij willen met de BVB iedereen wakker schudden en meedenken welke technologieën we het beste kunnen inzetten in de strijd tegen grote autobendes”.

Stijgende schadelasten

In 2014 bedroeg de schade voor de categorie personenauto’s van drie jaar en jonger 96 miljoen euro, een stijging van 257 procent ten opzichte van 2011, zo berekende het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Met name de diefstal van accessoires en navigatiesystemen steeg sterk. Personenauto’s van 2 tot en met 5 jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen.

Voorlichting en informatie delen

BVB: “Sinds 1 januari is jamming detectie met startonderbreking verplicht voor duurdere auto’s met een voertuigvolgsysteem, maar dit is nauwelijks bekend. Uit onderzoek blijkt dat auto’s met een dergelijk systeem 74 procent minder vaak worden gestolen.   Tevens is het sinds die datum verplicht dat alarmsystemen welke achteraf worden geïnstalleerd voorzien zijn van een eigen autorisatie om de externe startonderbreker uit te schakelen.” De nieuwe branchevereniging wil iedere betrokkene hierop wijzen en fungeren als informatiebron.

GEEN REACTIES