Minister brengt nieuw productontwikkelingsartikel in stelling

Overlijdensrisicoverzekeraars moeten een premieoverschot bij voortijdige stopzetting uitkeren.

Dat stelt PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer in schriftelijke vragen aan minister Dijsselbloem.

De minister wijst in zijn beantwoording op de inhoud van artikel 7:978 BW en legt het verschil uit tussen de afkoopmogelijkheid en het premievrij voortzetten van een verzekering. Van het afkooprecht kan verzekeraar in de polisvoorwaarden afwijken, de regel met betrekking tot premievrije voortzetting is van dwingend recht, indien de premievrije waarde hoger is dan € 5.000.

Bgfo

Interessant is dat de minister in zijn antwoord wijst op het nieuwe artikel 32 Bgfo, dat vanaf 1 januari 2013 van toepassing is.

“De AFM kan in dit kader ook de norm uit artikel 32 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft toepassen die sinds 1 januari 2013 van kracht is. Uit dat artikel volgt dat productaanbieders bij de ontwikkeling en de evaluatie van hun producten het klantbelang voldoende moeten meewegen. Daarbij kijkt de AFM naar de totale werking van het product en de toegevoegde waarde van het product voor de doelgroep van het product. De AFM signaleert mogelijke problemen in de markt en doet bij signalen onderzoek naar de mate waarin producten het klantbelang centraal stellen. Hierbij is het van belang om niet alleen naar specifieke productkenmerken te kijken, maar ook naar de totale werking van het product onder verschillende markt- en klantomstandigheden en of andere relevante regels worden nageleefd. Als daar bevindingen uitkomen die daar beleidsmatig aanleiding toe geven zal ik u over eventuele vervolgstappen informeren.”

Verbond

De minister meldt dat ook overleg heeft plaatsgevonden met het Verbond van Verzekeraars. “Het Verbond zal naar aanleiding hiervan bij haar leden nagaan hoe verzekeraars met een premieoverschot omgaan bij beëindiging van de verzekering en zo nodig wijzen op noodzakelijke aanpassingen. Ik zal daar een vinger aan de pols houden.”

GEEN REACTIES