‘Kijk niet alleen naar leeftijd auto bij bepalen dekking autoverzekering’

‘Kijk niet alleen naar leeftijd auto bij bepalen dekking autoverzekering’
© Pixabay

Naarmate een auto ouder wordt, verlagen verzekeraars de dekking. Maar oudere auto’s hebben vaak nog een aanzienlijke dagwaarde. Vraag is of verlaging van de dekking en premie dan een goede zet is. Dit stelt MoneyView aan de orde in haar Special Item Autoverzekeringen.

Verlagen van de dekking van volledig casco (VC) naar beperkt casco (BC) levert de verzekerde een gemiddelde premiebesparing op van 46%, bijna een halvering. Daarmee verliest de verzekerde wel recht op een vergoeding van schade aan de eigen voertuig bij een ongeval, van de weg raken, parkeerschade en vandalisme. Dat zijn de meest voorkomende schades.

Veel verzekeraars verlagen ook al de premie van de VC-dekking naarmate de auto ouder wordt, maar niet allemaal en niet in gelijke mate als de waarde van de auto daalt. Dat laatste is ook verklaarbaar, aangezien een reparatie doorgaans hetzelfde zal kosten, ongeacht de leeftijd van de auto.

Overstappen van een beperkt casco-dekking naar een wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) levert doorgaans een premiebesparing op van rond de 20%. En dan is schade aan het eigen voertuig helemaal niet meer gedekt, ook niet de veel voorkomende ruitschade.

Of het verlies van deze dekkingen opweegt tegen de premiebesparing is een individuele afweging die elke verzekerde moet maken. Heeft de verzekerde financiële ruimte om een dergelijke schade op te vangen en/of is hij bereid dat risico te nemen? Bij sommige oudere auto’s is een wat hogere dekking dan gebruikelijk te rechtvaardigen.

Productrating
MoneyView heeft ook de jaarlijkse weging opgesteld van voorwaarden en tariefstelling van autoverzekeringen, zowel voor volledig casco, beperkt casco als wettelijke aansprakelijkheid. Hiervoor zijn er 15 miljoen vergelijkingen gemaakt op zowel prijs als een selectie van de belangrijkste condities van de in Nederland verkrijgbare autoverzekeringen.

Voor de volledig casco-dekking (VC) gaan de vijf sterren voor prijsstelling naar InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Budget). Voor de voorwaarden zijn de vijf sterren voor Aegon (Autoverzekering Royaal), AllSecur (Autoverzekering) en ANWB (Autoverzekering).

Voor de beperkt casco-dekking (BC) zijn de vijf sterren voor prijsstelling toegekend aan InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Autoverzekering); dezelfde drie verzekeraars maar bij Univé een ander product. De vijf-sterren rating voor voorwaarden is voor ABN AMRO (Autoverzekering), wederom AllSecur (Autoverzekering) en OHRA (Autoverzekering Aanvullend).

Voor de wettelijke aansprakelijkheids-dekking (WA) tenslotte zijn de vijf sterren voor prijsstelling voor Autoweek (Autoverzekering), wederom Route Mobiel (Autoverzekering) en Verzekeruzelf.nl (Triple-A). De vijf sterren voor voorwaarden gaan ook bij deze dekking naar AllSecur (Autoverzekering) en daarnaast naar a.s.r. (Voordeelpakket Autoverzekering) en Centraal Beheer (Autoverzekering).

Bij de 5-sterrenratings op ‘prijs’ zijn veel nieuwkomers ten opzichte van vorig jaar. Route Mobiel scoort dit jaar zelfs op alle dekkingsvormen vijf sterren op ‘prijs’. AllSecur pakt voor wat betreft de voorwaarden voor alle drie de dekkingen voor het vijfde jaar op rij het maximaal aantal sterren.

Bron: Moneyview

GEEN REACTIES