ING Woonbericht: hypotheek bekijken is nog vervelender dan de grote schoonmaak

ING Woonbericht: hypotheek bekijken is nog vervelender dan de grote schoonmaak

Een meerderheid van de woningbezitters houdt zich liever bezig met boodschappen doen, de grote schoonmaak of zelfs de belastingaangifte dan dat ze hun hypotheek bekijken. Hoe lang de hypotheek nog loopt of wanneer de rente aangepast gaat worden is voor de meeste woningeigenaren dan ook een raadsel. Slechts bijna 40 procent heeft het afgelopen half jaar wel naar de hypotheek gekeken, met als belangrijkste reden om te kijken of er een besparing mogelijk is. Dit blijkt uit het ING Woonbericht van december 2022.

Wel zorgen, geen actie

De hypotheekrente is het afgelopen jaar behoorlijk gestegen en de huizenprijzen zijn voor het eerst sinds lange tijd voorzichtig aan het dalen. Hoewel dit wel tot zorgen leidt bij huizenbezitters, zijn er maar weinig die ook echt in de cijfers duiken. Meer dan de helft van de huizenbezitters weet niet hoe lang de hypotheek nog loopt (55%) of hoe lang de rente nog vaststaat (54%). Het bekijken van de hypotheek is voor veel mensen iets dat nog vervelender is dan het doen van belastingaangifte (57%). Pas als de alternatieve vrijetijdsbesteding een bezoek aan een meubelboulevard op Tweede Paasdag is, gaan meer mensen liever met hun hypotheek bezig (51%).

Toch is het niet zo dat men zich geen zorgen maakt: 38% van de mensen die niet weet hoe lang hun hypotheek nog loopt, is wel bezorgd. “We zien hier dat men zich wel zorgen maakt, maar toch niet altijd actie onderneemt. Dat lijkt op struisvogelgedrag. Toch is het juist belangrijk om de hypotheek geregeld te bekijken en te anticiperen als er een nieuwe rentevaste periode aankomt. En bij vragen of onzekerheid kan je het best naar de bank of adviseur stappen. Dan kan er tijdig actie worden ondernomen en kan de zorg meestal worden weggenomen”, aldus Wim Flikweert, Manager Hypotheken bij ING.

Wie wel wat doet, wil besparen

Een klein deel (39%) van de ondervraagden heeft in het afgelopen half jaar wel naar de hypotheek gekeken. De belangrijkste reden daarvoor was om te kijken of er een kostenbesparing mogelijk was. Ergens is het ook niet zo vreemd dat mensen nu geen actie meer ondernemen. Een kwart heeft dat eerder al gedaan, toen de hypotheekrente nog lager was. De hypotheek oversluiten of de rente vervroegd vastzetten waren toen goede oplossingen.

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning is het energieverbruik nu heel belangrijk geworden. Zo’n 39% let extra op het energielabel. Dat is nu vaak belangrijker dan het aantal kamers of de locatie.

Minder vertrouwen in de woningmarkt

De Woonindex van ING daalde van 93 naar 85 in het afgelopen kwartaal. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn dat mensen een daling van de huizenprijzen verwachten en dat men denkt dat de woningmarkt onder druk staat. Onder de huizenbezitters en starters leeft de verwachting dat er minder huizen verkocht zullen worden. Bovendien maakt de stijgende rente het lastiger om een geschikte woning binnen het budget te vinden.

“We zien dat 82% van de starters zich zorgen maakt over stijgende hypotheekrente. Ook denken veel starters dat de huizenprijzen gaan dalen. Hogere rentes zorgen voor meer rust op de woningmarkt en minder bezichtigingen. Dat lijkt op het eerste gezicht voordelig voor starters die nog wel actief op zoek zijn naar een woning, omdat er meer keus en ook tijd om een woning te gaan bezichtigen en te gaan bieden. Maar met de hogere rentes en de huidige prijzen zijn ze per saldo qua maandlasten wel duurder uit dan begin dit jaar. Starters denken dat de hypotheekrente nog verder stijgt, maar denken ook dat de woningprijzen gaan dalen. We gaan zien wat het wordt in 2023”, aldus Flikweert.

Bron: ING

GEEN REACTIES