Inbreekrisico met 40% hoger met Kerst

kerstinbraken
© SmartAlarm

In de laatste week van het jaar is de kans op een inbraak 40% dan groter in andere weken. Dit meldt SmartAlarm na een onderzoek op basis van politiedata van de afgelopen drie jaar. Tijdens de kerstdagen komen er gemiddeld 3884 inbraakmeldingen binnen bij de politie, vooral in de avonduren.

Normaal gesproken wordt gemiddeld 85% van de inbraken in een woonhuis gepleegd, en ongeveer 15% in een bedrijfspand. Tijdens de kerstperiode neemt het aandeel meldingen van woonhuisinbraken met gemiddeld 7% toe.

Tweede Kerstdag was de afgelopen jaren licht favoriet bij inbrekers. 34,3% van de inbraakmeldingen tijdens Kerst, kwam binnen op Tweede Kerstdag. En ook weer vooral tijdens het kerstdiner; tussen 19:00 en 00:00 was een duidelijke piek zichtbaar in het aantal meldingen.

Veel kerstinbraken, 11,7%, werden vorig jaar gemeld in politieregio Oost-Nederland. Hierbij ging het om zowel woning- als bedrijfsinbraken. Ook in de politieregio’s Amsterdam en Den Haag werden veel inbraken gemeld; beide regio’s waren goed voor 11,2% van alle inbraakmeldingen.

Komende Kerst verwacht Smartalarm vooral inbraken op Eerste Kerstdag, omdat dit op een zondag valt. Uit eerder onderzoek van SmartAlarm werd al duidelijk dat weekenden in december populair zijn bij inbrekers.

(SmartAlarm)

GEEN REACTIES