Minister Schippers overweegt verbod collectieve zorgverzekering

zorgcollectief biedt te weinig toegevoegde waarde
© Px

Honderdduizenden Nederlandse werknemers denken ten onrechte dat ze het beste af zijn met een collectieve zorgverzekering van hun werkgever. Zij betalen echter ieder jaar tot ruim € 150,- per persoon te veel aan premie, met name voor overbodige vergoedingen. Ze zijn in veel gevallen voordeliger uit met een individuele polis op maat. Dit meldt Pricewise na een onderzoek. Minister Schippers overweegt collectieve verzekeringen te verbieden als het aanbod niet verbetert en transparanter wordt.

De vergelijkingswebsite onderzocht een groot aantal gesloten zorgcollectieven en vergeleek deze met de zorgverzekeringen die voor iedereen beschikbaar zijn. De belangrijkste conclusie: veel zorgcollectieven bieden een uitgebreid pakket met extra dekkingen, die voor veel verzekerden niet relevant zijn op basis van hun persoonlijke situatie. Denk aan aanvullende dekking voor kraamzorg, anticonceptie, brillen, fysiotherapie of orthodontie. Ondanks een eventuele korting op het pakket, is men met een collectieve verzekering vaak veel duurder uit dan met een zorgverzekering die wél aansluit bij de persoonlijke zorgbehoeften.

Sommige collectieve polissen bieden bovendien weinig extra kwaliteit of inhoud ten opzichte van de polissen die vrij verkrijgbaar zijn, behalve de uiteenlopende kortingen op de basis- en aanvullende verzekering. De korting weegt meestal niet op tegen de kosten van de uitgebreide verzekeringen.

De kortingspercentages die verzekeraars geven in de werkgeverscollectieven lopen uiteen. Bedrijven krijgen maximaal 10% korting op de basispolis en veelal 10 tot 15% op aanvullende polissen. Kleine bedrijven moeten het stellen met 5%. De werknemers van Shell zijn heel goed af: zij krijgen 10% op hun basispolis en 30% op aanvullende polissen.

‘Marktwerking verstoord’

Doordat de informatie over werkgeverscollectieven moeilijk te vinden is voor het grote publiek, zijn ze lastig te vergelijken met de individuele polissen. Daardoor wordt de marktwerking in de zorg onnodig verstoord. Vooral verzekerden zijn daar de dupe van,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

De Kok: “Wij stellen bovendien dat het bijna onmogelijk is om een collectieve polis te maken die goed aansluit bij de wensen van alle werknemers van een groot bedrijf. Hun leeftijdsverschillen zijn groot, evenals de samenstelling van hun gezinnen. Je kunt beter een polis samenstellen voor bijvoorbeeld vrijetijdswielrenners. Die kun je heel gericht tegemoetkomen met een x-aantal behandelingen fysiotherapie en chiropractie, zoals in een collectief van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie.”

Regelgeving verbeteren

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid dreigt een einde te maken aan de collectieve zorgverzekeringen van werkgevers. Ze vindt dat bedrijven en zorgverzekeraars meer werk moeten maken van zorginhoudelijke afspraken. “Het moet inhoud krijgen, of we moeten ermee stoppen,” oordeelt de bewindsvrouw op de website van Pricewise.

De minister heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht gegeven om regelgeving te verbeteren. Verder wil ze dat de NZa scherp toezicht gaat houden op de gewenste zorginhoudelijke afspraken. Vóór 1 maart zal Schippers de Tweede Kamer informeren over haar verdere plannen.

(Pricewise)

GEEN REACTIES