Ida Koutstaal: Sparen!?

Doe je jezelf niet tekort als je doorgaat met sparen?

De rente staat op een historisch laag niveau. Na inflatie en 1,2% Box 3-heffing boert de spaarder per saldo achteruit.

Aldus Mr. Ida Koutstaal RBA, directeur van Raadgevend Financieel Bureau Mr. Ida Koutstaal te Ede in een column op de website van Koster verzekeringen.

“Het antwoord is niet zo snel te geven en ook niet voor iedereen gelijkluidend”.

Wat is er aan de hand

In de nasleep van "Lehman" dreigde de wereldeconomie in een depressie te geraken. Regeringen willen dat koste wat het kost voorkomen. De op statistisch onderzoek gebouwde computermodellen wezen uit, dat men elke depressie in de kiem kan smoren door een tsunami van geld over de economie uit te storten. Met de zegen van hun ministers van financiën verlaagden centrale banken de officiële rentetarieven tot een historisch laag niveau. Het beoogde effect van beide acties blijkt na een kleine 5 jaar echter op zijn best minimaal.

Het zwakke punt van ieder statistisch model is de set onderliggende veronderstellingen. Men heeft ingebouwd dat er bij ondernemingen en particulieren ruimte is voor nieuwe kredieten. Echter, ondernemingen en particulieren hebben al zoveel krediet opgenomen dat er eerst moet worden afgelost voordat zij in aanmerking komen voor een nieuwe lening. Daarom is het in de praktijk anders gelopen dan het model heeft berekend. Wie het van inkomsten uit rente moet hebben, betaalt het gelag.

De beste remedie zou zijn, als het ruimgeldbeleid en de lage rentepolitiek zouden worden verlaten. We zien nu al dat financiële markten daarop vooruitlopen. De rentes op de geld- en kapitaalmarkten zitten in de lift. De hamvraag is, wanneer banken de hogere rente aan hun spaarders doorgeven.

Wat is wijsheid?

Dat hangt om te beginnen van de vraag af bij welk soort uitzettingen een spaarder zich op zijn gemak voelt en wat hem nachtmerries zou bezorgen. Door die laatste beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, opties en certificaten in alle mogelijke soorten en maten, kan hij meteen een streep halen.

De volgende stap is zich te realiseren, dat er een spanningsveld is tussen wat aantrekkelijk is op de korte en verstandig op de lange termijn. Ook als het spaardoel op de lange termijn helder is en de weg erheen met zorg gekozen, kunnen actuele omstandigheden twijfel doen rijzen of men nog wel goed zit.

Dit is een goed moment om met de vermogensadviseur de financiële huishouding onder het vergrootglas te leggen. De gouden regel van beleggen is dat geld dat voorzienbaar nodig is, vrij opzegbaar of kortlopend moet worden ondergebracht; zogenaamd "vrij" vermogen, kan voor langere termijn worden weggezet.

"Vrij" vermogen

Een van de opties is om met spaargeld waarop netto geld wordt toegelegd, kredieten af te lossen. Het rendement wordt gerealiseerd in de vorm van lagere rentenota’s. Voor de eigenwoningschuld kunnen de mogelijkheden gecompliceerd liggen. Voor de vaststelling van de mogelijkheden is het inroepen van professionele hulp een aanrader.

Veel is al geschreven over aandelen met een langjarig hoog dividendrendement. Ook komt regelmatig in de pers dat obligaties met een lagere kredietwaardigheid en hogere rente kansen bieden aan rendementzoekers.

Voor wie geen ervaring heeft met beleggen maar deze optie wel bij zichzelf vindt passen, is de aangewezen weg om samen met een beleggingsadviseur te zoeken naar een beleggingsfonds dat is gespecialiseerd in de beleggingen die u zoekt. Wie bij voorkeur rechtstreeks belegt op de beurs, moet er rekening mee houden dat de banken een ontmoedigingsbeleid voeren. Nadat teleurgestelde beleggers enige gerechtelijke procedures hebben gewonnen en de AFM de duimschroeven heeft aangedraaid, zit de schrik er goed in.

De beleggingswereld verwacht vrij algemeen, dat stopzetten van de ruimgeldpolitiek zal leiden tot stijging van de rente en daling van de obligatiekoersen. Voor de aandelenbeurzen liggen koersdalingen eveneens in de lijn der verwachting. Het is nu dus geen geschikt moment om in te stappen, maar verstandiger om het kruit voorlopig droog te houden. Weliswaar levert spaargeld momenteel niets op, het saldo blijft intact. Bij de huidige lage inflatie boet de spaarder nauwelijks aan koopkracht in.

Kort vermogen

De "echte" spaarder doet er verstandig aan deposito’s met een langere looptijd voorlopig te mijden. Het is beter om de handen vrij te houden om alle kansen te behouden om van een rentestijging te profiteren.

GEEN REACTIES