Hypotheekrente bewoog nauwelijks in 2018

Hypotheekrente bewoog nauwelijks in 2018
© Pixabay

Laag en stabiel. Met deze woorden typeert de Hypotheekshop het verloop van de hypotheekrente gedurende het jaar 2018. In september werd zelfs de laagste rentestand (2,48%) ooit bereikt. Het jaargemiddelde van alle gemiddelde vaste hypotheekrentes ligt op 2,53% (2017: 2,63%).

De rente op de kapitaalmarkt schommelde dit jaar met 0,40%-punt slechts beperkt, waardoor ook de hypotheekrente nauwelijks bewoog (+/- 0,13%-punt). De gemiddelde afgesloten rentevaste periode doorbrak dit jaar landelijk de grens van 16 jaar (16,3 jaar), waarbij 20 jaar vast in veel leeftijdscategorieën de meest gekozen renteperiode was.

De trend van de afgelopen jaren, waarin het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG steeds kleiner werd, stopte halverwege dit jaar en zet vooralsnog niet verder door. Wat verder opvalt is dat de hypotheekrente over het algemeen in een korte periode van enkele weken oploopt (januari/februari en oktober van dit jaar), terwijl eenzelfde verlaging een kwestie van maanden is.

In de eerste helft van dit jaar werden iets meer rentewijzigingen doorgevoerd (54%) dan in de laatste zes maanden, toen ook enkele nieuwe aanbieders toetraden. Geldverstrekkers MUNT, ING, Obvion, Argenta, IQWOON en Merius waren echter in de tweede helft van dit jaar actiever. Merius voerde van alle aanbieders ook de meeste rentewijzigingen door (43 keer in 36 weken).

Verduurzamen in plaats van aflossen
Verder concludeert de Hypotheekshop dat de campagne ‘Aflossingsblij’ lang niet voor alle huishoudens van toepassing is. Met de stijgende energieprijzen in het vooruitzicht kan het financieel aantrekkelijker zijn om de eigen woning te verduurzamen dan om af te lossen op de hypotheek. Eerder concludeerde de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP) hetzelfde.

Met name bij huizen gebouwd voor 2005, zonder A-label, kan het rendement van relatief eenvoudige maatregelen als spouwmuur- of dakisolatie hoger liggen dan van extra aflossen. Het verschil in maandlasten als gevolg van de verduurzaming kan vervolgens bijvoorbeeld worden aangewend om af te lossen. Verduurzaming kan daarnaast ook positieve effecten hebben op de waarde van de woning.

Ook de Nederlandsche Bank (DNB) plaatste een kanttekening bij het vervroegd aflossen. Weliswaar zijn gezinnen die vrijwillig aflossen op hun hypotheekschuld beter bestand tegen de gevolgen van een stijging van de hypotheekrente, maar het macro-economisch effect is niet alleen positief, aangezien aflossingen de groei van de economie deels remmen.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES