Hypotheek kangoeroewoning bijna onmogelijk door eisen geldverstrekkers en overheid

Hypotheek kangoeroewoning bijna onmogelijk door eisen geldverstrekkers en overheid
© Pixabay

Participatiesamenleving? Goed idee, maar dan moeten familieleden die voor elkaar willen zorgen daar wel toe in staat worden gesteld. De Hypotheekshop roept hypotheekverstrekkers en overheidsinstanties op om financiering van een zogeheten kangoeroewoning te vergemakkelijken. Momenteel staan kinderen die samen met hun ouders een huis willen kopen voor een ‘ware puzzel die bijna niet tot een goed einde is te brengen’ vanwege de eisen van geldverstrekkers, gemeenten, de rijksoverheid en de fiscus.

Mantelzorg
Het klinkt ideaal: ouders en kinderen die samen kopen, zodat de ouders op de kleinkinderen kunnen passen. Later draaien ze de rollen om en kunnen de kinderen juist hun ouders ondersteunen, waardoor deze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Soms is ook het verlenen van mantelzorg de reden. Zeker buiten de steden zijn er grotere woonhuizen en woonboerderijen te koop, die best door meerdere generaties tegelijk kunnen worden bewoond: de ‘kangoeroewoning’.

Van een kangoeroewoning is officieel alleen sprake als twee of meer zelfstandige huizen een gezamenlijke entree hebben. In het geval van mantelzorg wordt er ook wel gekozen voor het bouwen van een mantelzorgwoning in de tuin, of het verbouwen van een garage of schuur tot aanleunwoning.

(Gedeeltelijke) verkoop
Naast zorg is (gedeeltelijke) verkoop van ouders aan kinderen ook vaak de insteek. Als de kinderen de ouderlijke woning volledig zelf kunnen betalen, dan betalen de inwonende ouders vaak huur (‘verhuurd onderpand’). Wordt ervoor gekozen om alleen het blooteigendom te verwerven met het vruchtgebruik voor de ouders, dan wonen de ouders gratis in. Beide constructies zijn in de praktijk lastig te financieren.

Meerdere eigenaren
Als een kind de woning niet volledig kan overnemen, en er dus meerdere eigenaren en hoofdelijk schuldenaren zijn, haken de meeste geldverstrekkers af. Ook als de ouders nog een deel van de hypotheek overhouden en er dus meerdere hypotheken op een pand worden gevestigd. Daarbij komt dat lang niet alle aanbieders andere samenlevingsvormen dan het gebruikelijke stelletje accepteren.

Kadastraal splitsen
Kadastraal splitsen van het pand is vaak geen optie, omdat gemeenten niet altijd akkoord gaan met twee adressen. Ook fiscaal zijn er allerlei vragen. Is de woning voor beiden een eigen woning? Wie is fiscaal partner van wie? Sowieso is fiscaal partnerschap voorbehouden aan slechts twee personen.

Maatschappelijk belang
Gezien het maatschappelijke belang van dit soort financieringsverzoeken – in het kader van het verlenen van mantelzorg, langer thuiswonen van senioren, de leefbaarheid van landelijke gebieden – roept Hypotheekshop de betrokken partijen op om meer in te spelen op deze aanvragen. Mensen willen immers zeker verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving, maar moeten daar dan wel toe in staat worden gesteld.

AOW
Moneyview ging vorige maand in het special item Hypotheken ook in op de gevolgen van het wonen in een kangoeroewoning op de AOW. Voor de inwonende ouder maakt het veel uit of er sprake is van een zelfstandige of onzelfstandige woonruimte. In het geval van onzelfstandige woonruimte behoudt de ouder het recht op alleenstaanden-AOW en zorgtoeslag zolang er meerdere volwassenen in het huis bijdragen aan de kosten.
Komt een van de partners echter te overlijden of vertrekt deze als gevolg van een scheiding, dan kan je als ouder als fiscaal partner worden aangemerkt van het kind waar je bij inwoont. Op dat moment verliest de ouder het recht op alleenstaanden-AOW en zorgtoeslag.

Aftrekbaarheid hypotheekschuld
Ook aan het verhuren van een deel van het pand zitten haken en ogen, aldus Moneyview. De hypotheekrente blijft volledig aftrekbaar indien er sprake is van kamerverhuur. De maximale huur mag dan niet meer dan € 5.246,- per jaar zijn en er mag geen sprake zijn van een zelfstandige woonruimte.

Als de huur hoger is dan € 5.246,- en/of er sprake is van een zelfstandige woonruimte, dan wordt niet voldaan aan de kamerverhuurvrijstelling. In dat geval verhuist een deel van de woning naar box 3, evenals een evenredig deel van de schuld. Dat deel van de schuld is daardoor niet langer aftrekbaar. Wanneer kinderen besluiten geen huur te vragen aan hun ouders (of andersom), dan vat de fiscus dit op als een schenking.

Bron: Hypotheekshop, Moneyview

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES