Gemeente Wijdemeren biedt als eerste Verzilverlening aan

© pixabay

Oudere huiseigenaren met overwaarde op hun hypotheek kunnen sinds kort in de gemeente Wijdemeren met de Verzilverlening de overwaarde besteden.

Wijdemeren ligt in het Zuidoosten van Noord-Holland en heeft welvarende kernen als Loosdrecht, Kortenhoef en -s-Gravenland. Sinds begin deze maand biedt deze gemeente oudere huiseigenaren met overwaarde de mogelijkheid om hun huis (bv op basis van medische behoeften) aan te passen zonder dat ze hun woning hoeven te verkopen. Deze zogeheten Verzilverlening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat ook de motor is achter de starterslening en de duurzaamheidslening.

Rente
De aanvrager van de lening hoeft tijdens de looptijd geen rente en aflossing te betalen. De lening heeft derhalve geen invloed op de hoogte van de vaste maandlasten. Daarmee verschilt de Verzilverlening van de ‘Blijverslening’ (ook een initiatief van het Stimuleringsfonds) die in ongeveer tachtig gemeenten wordt aangeboden. De Blijverslening kan worden aangewend voor dezelfde bestemmingen, maar aanvragers moeten bij deze lening wel rente en aflossing betalen.

Voorwaarden
De voorwaarden voor de Verzilverlening kunnen per gemeente verschillen. Een algemeen geldende voorwaarde is dat de lening niet hoger mag zijn dan 80% van de WOZ-waarde of de getaxeerde marktwaarde van het onderpand. Het Stimuleringsfonds hanteert een 40-jaars-vast rentetarief, dat op dit moment op 1,7% ligt. Deze rente wordt derhalve tijdens de looptijd bij de schuld opgeteld. Uitgaand van een looptijd van veertig jaar betekent dit dat een lening van oorspronkelijk €30.000 aan het eind van de looptijd bijna €59.000 bedraagt. Fiscaal gezien valt de lening onder Box 3.

Aanpassen
De gemeente Wijdemeren is de eerste en vooralsnog de enige gemeente waar huiseigenaren een Verzilverlening kunnen aanvragen. De aanvrager moet minimaal 57 jaar zijn en minimaal één jaar woonachtig zijn in de gemeente. De lening kan gebruikt worden voor het vernieuwen of aanpassen van het toilet, de badkamer, de keuken of het aanbrengen van verwarming, voor het verwijderen van drempels of het egaliseren van vloeren en voor het aanbrengen van aanpassingen aan de trap zoals het installeren van een traplift. De lening kan altijd boetevrij worden afgelost met een minimum van €250.

GEEN REACTIES