Geen hypotheek omdat aankoop kinderkleding te laat was afbetaald

Geen hypotheek omdat aankoop kinderkleding te laat werd afbetaald
© Pixabay

Particulieren die iets te laat zijn met betalen van hun inkopen, kunnen in enorme problemen komen vanwege het nieuwe registratiesysteem van het Bureau Krediet Registratie. Het BKR handelt hiermee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit meldt NRC Handelsblad na eigen onderzoek.

Kredietverstrekkers zijn verplicht om kredieten vanaf 250 euro in de database van het BKR op te nemen. Na aflossing van het krediet blijft zo’n negatieve registratie nog vijf jaar in het register staan. Gedurende die periode verstrekken banken in veel gevallen geen hypotheek.

Omdat zo’n registratie een enorme impact kan hebben voor particulieren, oordeelde de Hoge Raad in 2011 dat negatieve BKR-registraties op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens moeten voldoen aan „de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit”. Registraties van kleine schulden die jaren later, als ze allang afgelost zijn, tot het afwijzen van een hypotheek leiden, mogen op grond van dit arrest bijvoorbeeld uit het BKR-register verwijderd worden. Maar het BKR paste in februari zijn reglementen aan, waardoor het voor kredietverstrekkers onmogelijk is een registratie in het schuldenregister te corrigeren zonder tussenkomst van de rechter, aldus het NRC.

Betalingsachterstand bij H&M
De krant haalt een voorbeeld aan van een gezin dat in 2014 een betalingsachterstand van 350 euro voor de aankoop van kinderkleding bij de H&M opliep en die begin 2015 afbetaalde. Omdat deze notering vijf jaar in het BKR-register blijft staan, kreeg het gezin geen hypotheek. H&M wilde de notering verwijderen, maar BKR weigerde dit. Pas na een spoedvonnis van de rechter werd de notering geschrapt.

Volgens een inventarisatie van NRC waren er de afgelopen twee jaar zeker zeven rechtszaken waarbij rechters oordeelden over het verwijderen van een BKR-registratie op basis van het Hoge Raad-arrest. In vijf van de zeven gevallen gaf de rechter opdracht tot verwijdering van de negatieve BKR-registratie.

Bron: NRC Handelsblad

GEEN REACTIES