Fors meer extra aflossingen op hypotheken

In de eerste paar maanden van dit jaar is er bij de drie grootste banken 40 tot 50 procent extra afgelost.

Dat blijkt uit een rondgang door de NOS.

Daarmee wordt een stijgende trend van vorig jaar in steeds hoger tempo voortgezet. In 2012 ontvingen de banken al 20 tot 50 procent meer aan aflossingen dan in 2011.

Bij ABN AMRO heeft bijna één op de vijf van de klanten een extra aflossing gedaan. Niet alleen het ‘schuldbewustzijn’ speelt een rol. De spaarrente is zo laag, dat het voor veel mensen financieel gunstiger is om af te lossen. De meeste banken geven immers hooguit 2% spaarrente en dat is minder dan het rendement van 4% waarmee in box 3 gerekend wordt. .
In de praktijk is het, ondanks de hypotheekrenteaftrek, dan al snel voordeliger om met het spaargeld de hypotheekschuld te verlagen.

Dit jaar hebben 12.000 klanten van ABN Amro besloten om een deel van de hypotheekschuld vervroegd af te lossen, voor een totaalbedrag van 647 miljoen euro.

Bij Rabobank en ING waren de extra aflossingen in de eerste twee maanden van dit jaar zelfs 50 procent hoger dan een jaar eerder. Deze banken willen niet zeggen om welke bedragen het gaat. Bij SNS Reaal gaat het om “enkele tientallen miljoenen”..

GEEN REACTIES