Eerst een verduurzamingsplan, dan pas financiering

Eerst een verduurzamingsplan, dan pas financiering
© JoseMalagonArenas, Pixabay

Nieuwe klanten van hypotheekverstrekker bijBouwe krijgen alleen nog een lening voor woningen met energielabel C of hoger. Voor een woning met energielabel D of lager moet een concreet verbeterplan naar tenminste label C worden overlegd om in aanmerking te komen voor financiering.

De benodigde investering die woningeigenaren moeten doen, wordt verstrekt vanuit een bouwdepot – al naar gelang het verbeterplan wordt uitgevoerd. Deze monitoring moet de kans vergroten op daadwerkelijke realisatie van het verbeterplan.

‘Rest zal snel volgen’

bijBouwe directeur Bouwe Kuik: “Wij vinden het lastig uit te leggen dat er nog hypotheken worden verstrekt voor woningen met een laag energielabel zonder een concreet plan om dat aan te pakken. Wij zijn een van de eersten, maar ik ben ervan overtuigd dat de rest snel zal volgen.”

Onder onafhankelijke hypotheekadviseurs groeit de behoefte om meer in te zetten op verduurzaming in het advies, meldt bijBouwe. De geldverstrekker zegt daarom graag samen met haar aangesloten adviseurs en business partners het gesprek aan te gaan met de klant.

‘Risico, rendement en impact gaan hand in hand’

bijBouwe is onderdeel van Dynamic Credit, waarin sinds 2022 BNP Paribas Asset Management een meerderheidsbelang heeft. BNP Paribas heeft voor de koerswijziging van bijBouwe een nieuw fonds opgericht, het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund, dat een lichtgroene (artikel 8) SFDR-classificatie heeft.

Jan-Lodewijk Roebroek, CEO bij BNP Paribas Asset Management in Nederland: “Wij merken dat voor steeds meer beleggers risico, rendement en impact hand in hand moeten gaan. Het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund is een mooie aanvulling op ons duurzame aanbod voor klanten die willen beleggen in de vergroening van de Nederlandse woningvoorraad.”

Tonko Gast, CEO Dynamic Credit: “Om de klimaatdoelen voor Nederlandse woningen te halen, moet de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad worden versneld. Het energielabel als bindend selectiecriterium is een unieke aanpak met significante impact doordat het de verduurzaming van Nederlandse woningen direct stimuleert. Institutionele beleggers kunnen deelnemen tegen dezelfde aantrekkelijke risico-/rendementsprofielen als reguliere hypothekenfondsen, aangevuld met aantoonbare impact.”

Bronnen: bijBouwe, Dynamic Credit, BNP Paribas Asset Management

GEEN REACTIES