DNB geeft guidance over Wet Verbeterde Premieregeling

copyright Pixabay

Toezichthouder DNB heeft deze week een nadere invulling over het variabel pensioen gepubliceerd voor uitvoerders van premieregelingen.

De nieuwe wet van VVD-Kamerlid Helma Lodders, die per 1 september 2016 is ingegaan, maakt het mogelijk dat pensioenuitkeringen binnen een premie- of kapitaalovereenkomst variabel kunnen zijn en dat er dus na pensioendatum kan worden doorbelegd. Inmiddels hebben een aantal verzekeraars een dergelijk product gelanceerd, waaronder Aegon en Allianz.

DNB stelt dat de nieuwe wet geldt voor alle aanbieders van een variabel pensioen. Ook voor uitvoerders die (nog) géén variabel pensioen aanbieden, maar wel een (verplichtgestelde) premie- en of kapitaalovereenkomst uitvoeren, heeft deze wet volgens DNB consequenties. De wet schrijft namelijk voor dat uitvoerders deelnemers in elk geval voorafgaand aan de pensioendatum de keuze geven tussen een vaste of een variabele uitkering. Daarnaast moeten uitvoerders deelnemers informeren over het shoprecht, als de uitvoerder zelf alleen vaste of alleen variabele uitkeringen uitvoert en moet de uitvoerder de beleggingsmix aanpassen aan de voorkeur van de deelnemer voor een vaste dan wel een variabele uitkering.

DNB geeft nu guidance over de regels voor beleggingen en zorgplicht, vaststelling van de risicohouding, de zogeheten vaste daling en over besluitvormingsprocessen bij vormgeving of invoering van een nieuwe premieregeling.

Bron: DNB Nieuwsbrief Pensioen

GEEN REACTIES