Verbond wil geen verplichte AOV-verzekering

copyright Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars spreekt zich uit tegen een verplichte AOV-verzekering voor zzp’ers omdat volgens de brancheorganisatie de zzp’ers dit zelf niet willen.

De uitspraak van het Verbond komt op een moment dat zich in de politiek een meerderheid aftekent om deze verplichting wél in de wet vast te leggen. Het is zeker niet ondenkbaar dat tijdens de komende kabinetsformatie hierover een akkoord wordt gesloten.

Het Verbond zegt te begrijpen dat de discussie over een verplichte AOV wordt gevoerd, omdat het volgens de brancheorganisatie belangrijk is dat meer zzp’ers een AOV afsluiten. Maar het Verbond is geen voorstander van een verplichting, ‘simpelweg omdat zzp’ers hier zelf niet op zitten te wachten’.

Het Verbond ziet meer in andere maatregelen die de verzekeringsgraad kunnen verhogen. ‘Het zou goed zijn als zzp’ers meerdere soorten AOV’s in overweging nemen. Zij kiezen nu vaak voor een zeer uitgebreide dekking met uitkering gedurende de hele tijd dat ze hun beroep niet kunnen uitoefen. Maar er zijn ook goedkopere opties, bijvoorbeeld een verzekering voor behoud van inkomen tot passende arbeid beschikbaar is.’

Goede informatieverstrekking is hierbij belangrijk, zodat zzp’ers goed op de hoogte van de mogelijkheden zijn. Wat het Verbond betreft moet dit een vast informatieonderdeel bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn.

GEEN REACTIES