Directeur hypotheekketen aangehouden vanwege miljoenenfraude

Directeur hypotheekketen aangehouden vanwege miljoenenfraude
© André Muller, Pixabay

De politie heeft afgelopen maandag vier personen aangehouden op verdenking van o.a. hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, witwassen, het structureel niet betalen van grote sommen loonbelasting en het vermoedelijk onterecht ontvangen van coronasteun. Het gaat om de bestuurder (Wilco A.) en enkele medewerkers van de landelijke adviesketen Meesters in Hypotheken.

De gearresteerde personen zijn een 34-jarige vrouw uit Brunssum, een 44-jarige vrouw uit Tilburg, een 41-jarige man uit Hoevelaken en een 48–jarige man uit Maastricht. Er zijn nog meer personen als verdachten aangemerkt. Zij worden na aanvullend onderzoek mogelijk alsnog aangehouden.

De politie startte het onderzoek naar hypotheekfraude al in november. Tegelijkertijd was de FIOD een onderzoek gestart naar belastingfraude en witwassen. De Nederlandse Arbeidsinspectie (tot voor kort bekend als Inspectie SZW) verrichte een onderzoek naar onterecht verkregen Coronasteun. Al snel bleek in de onderzoeken een aantal dezelfde verdachten naar voren te komen. De onderzoeken legden een netwerk bloot dat de landsgrenzen overschrijdt.

Er bleek sprake van grootschalige hypotheekfraude en valsheid in geschrifte: valse loonstroken en werkgeversverklaringen werden verkocht waarmee fictieve dienstverbanden werden gecreëerd. Hiermee en met het fictieve loon dat op die wijze werd gecreëerd, werden onder andere hypotheken en huurcontracten geregeld. De bedrijfsstructuren die hiervoor opgezet werden, stonden vaak op naam van katvangers.

Witwassen

De politie doorzocht afgelopen maandag negen panden in Brabant en Limburg en twee in Luxemburg. Zes panden zijn in beslag genomen omdat hier sprake was van hypotheekfraude en/of witwassen. Ook zijn o.a. twee voertuigen, grote sommen contant geld, administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. In een pand in Lelystad dat toebehoort aan een van de aangehouden verdachten bleken arbeidsmigranten illegaal te verblijven.

Ook de FIOD en de Arbeidsinspectie doorzochten diverse panden. De belastingschuld van verdachten loopt vermoedelijk in de miljoenen. Ook is er vermoedelijk voor circa 500.000 euro onterechte coronasteun ontvangen. Daarnaast wordt vermoed dat twee van de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen: ze maakten gebruik van bankrekeningen van verschillende bedrijven. Daarop werden gelden ontvangen, die vermoedelijk grotendeels uit strafbare feiten afkomstig waren.

Hiaten in wet- en regelgeving

Het RIEC Limburg (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), dat zich richt op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, ontdekte tijdens het onderzoek knelpunten binnen sectoren en hiaten in wet- en regelgeving, die onbedoeld ruimte geven voor deze constructies en criminele activiteiten. Het RIEC wil daarom barrières opwerpen om zulke constructies in de toekomst te voorkomen en het criminelen op die manier lastiger te maken om strafbare feiten te plegen.

Bron: Politie

GEEN REACTIES