‘Als het bloed door de straten loopt….’

© Pixabay

De forse daling van de aandelenkoersen zorgt enerzijds voor een dreun voor pensioenfondsen, maar biedt anderzijds ook kansen voor klanten met een verzekerde regeling.

Het is een wat macabere beurswijsheid, zeker in het licht van de vele doden die het Corona-virus nu heeft geëist en gaat eisen. ‘Als het bloed door de straten loopt moet je aandelen kopen.’ Het voelt in zo’n situatie wellicht wat ongemakkelijk maar het is een gegeven dat dit met een groot incident gepaard gaat. In het FD stond een paar dagen geleden een aardig sfeerverslag over particuliere beleggers die als een haas een beleggingsrekening openen bij partijen als Binck en DeGiro en daar een deel van hun spaargeld naartoe sluizen. Ervaringen uit het recente verleden leren dat er dan aanzienlijke rendementen kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld in de nasleep van 9/11 en de financiële crisis van 2008.

Daar hebben partijen die voor de Corona-uitbraak flink in aandelen zaten natuurlijk niks aan. Zij zien zich geconfronteerd met een zeer forse daling van de waarde van hun beleggingen. Pensioenfondsen bijvoorbeeld, maar ook verzekeraars die voor een deel voor eigen risico beleggen. Grote fondsen als het ABP en PFZW maakten al bekend dat hun dekkingsgraad is afgenomen en ook Aegon stelde vanmorgen dat de solvabiliteit door Corona is gedaald. Een lichtpuntje is overigens dat de rente op obligaties nu aan het stijgen is, wat voor de solvabiliteit van deze financiële instellingen gunstig is.

Aan de andere kant zijn er ook klanten met verzekerde regelingen (zoals in een ppi) en individuele pensioenverzekeringen (voor bv ondernemers) die tot nog toe conservatief belegden. Een aardig deel van deze klanten heeft zelf invloed op de beleggingsmix van de ingelegde premies en zij kunnen nu overwegen om de mix aan te passen van obligatiefondsen (die door de stijgende rente onder druk staan) naar aandelenfondsen.

Een groep waar aanknopingspunten liggen voor een gesprek met een adviseur, is de categorie bijna/net-gepensioneerden met een verzekerde regeling. Zij hebben met de Wet Verbeterde Premieregeling de mogelijkheid om na pensionering ‘door te beleggen’, maar slechts een klein deel maakt daar gebruik van, bleek kort geleden uit een evaluatie. In het licht van de recente afstraffing op de beurs een geluk bij een ongeluk natuurlijk. Tegelijkertijd is nu ook een moment voor adviseurs om met hun klanten deze strategie tegen het licht te houden. Behoedzaamheid staat daarbij uiteraard voorop omdat de beleggingshorizon voor ouderen relatief kort is.

GEEN REACTIES