Alleen een basisverzekering afsluiten leidt vaak tot spijt

Alleen een basisverzekering afsluiten leidt vaak tot spijt

Een flinke stijging van de premie van de zorgverzekering zorgt dat veel mensen proberen te besparen op de totale kosten door een hoger eigen risico te nemen of door minder of geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Onderzoek van Independer wees uit dat 14% van de Nederlanders overweegt de aanvullende verzekeringen op te zeggen om kosten te besparen. Voorzichtigheid is echter geboden. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt namelijk dat 20% van de Nederlanders die in 2022 alleen een basisverzekering had, daar spijt van heeft gekregen.

Zorg mijden

Pricewise deed onderzoek onder 1.000 Nederlanders. Van de respondenten met alleen een basisverzekering zegt 20% spijt te hebben van die keuze. Ruim de helft (55%) van de spijtoptanten zou goedkoper uit geweest zijn als ze wel voor een aanvullende verzekering hadden gekozen. Zij hebben uiteindelijk de benodigde zorg zelf moeten betalen. De rest heeft aanvullende zorg vermeden vanwege de kosten.

Bijna 17% van alle ondervraagden heeft ervoor gekozen om zorg te vermijden omdat ze niet aanvullend verzekerd waren. Vooral de tandarts (40%) en de fysiotherapeut (35%) werden minder vaak bezocht dan nodig. Hadden de mensen zonder aanvullende verzekeringen vooraf geweten wat ze te wachten stond, dan had 21% een tandartsverzekering genomen, 18% een verzekering voor fysiotherapie en 14% voor brillen en lenzen.

Goedkoop is duurkoop

Pricewise wijst erop dat het verstandig is voor het begin van het nieuwe jaar goed na te denken over welke zorg te verwachten is. Wie al weet dat hij waarschijnlijk een behandeling van de tandarts nodig heeft, kan goedkoper uit zijn door zich wel te verzekeren. Niet verzekeren kan leiden tot het uitstellen van noodzakelijke zorg waardoor de behandeling later ingrijpender en duurder zal zijn. Louise van Wijk, zorgspecialist bij Pricewise: “De kosten van onverzekerde aanvullende zorg kunnen rauw op je dak vallen en zijn in veel gevallen veel hoger dan de totale jaarpremie van een aanvullende verzekering.”

Vergelijk verwachte zorgkosten met de premies

Het is dus belangrijk vooraf in te schatten hoeveel kosten er te verwachten zijn en dat te vergelijken met de premie van de aanvullende verzekering. Als voorbeeld noemt Van Wijk de tandartsverzekering. Wie alleen bij de tandarts komt voor reguliere controles en zijn gebit dan laat reinigen, zal waarschijnlijk geen aanvullende verzekering nodig hebben. De tarieven van de tandarts worden wettelijk bepaald en zijn nu al bekend voor komend jaar, dus de totale kosten zijn dan gemakkelijk naast de verzekeringspremie te leggen.

Voor wie fysiotherapie nodig denkt te hebben, is het een ander verhaal. Volgens Pricewise kost een pakket van negen behandelingen tussen de 100 en 270 euro per jaar. Een gemiddelde behandeling kost tussen de 35 en 45 euro per keer, dus wie het zelf moet betalen is al snel meer dan 300 euro kwijt. Een aanvullende verzekering kan dan al vrij snel uit.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES