70% van de flexwerkers dénkt niet eens aan een hypotheek

70% van de flexwerkers dénkt niet eens aan een hypotheek
© Px

Flexwerkers blijven langer bij hun ouders wonen omdat ze denken zonder vast contract geen hypotheek te kunnen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van hypotheekverstrekker BLG Wonen hield onder 200 flexwerkers in Nederland. 70% van hen oriënteert zich niet eens op het kopen van een huis totdat ze een vast contract in handen hebben.

Onduidelijkheid moet verdwijnen
In de beleving van veel flexwerkers zijn er maar bar weinig mogelijkheden om een eigen woning te kopen als je geen vast contract hebt. BLG-directeur Rein Wispelweij: “Inmiddels heeft 35% van de Nederlanders een flexibel contract. En toch denkt men in Nederland dat het kopen van een huis nog steeds afhangt van je vast dienstverband. In het flexonderzoek geeft bijna de helft (44%) aan, ook geen huis te durven kopen. En dat is jammer, want er zijn wél mogelijkheden. Je moet verder dan cijfers alleen kijken. Als je bij een hypotheekaanvraag ook naar het toekomstperspectief van de klant kijkt, is er in onze ervaring veel mogelijk. Het is belangrijk dat de onduidelijkheid over hypotheekoplossingen voor flexwerkers verdwijnt.”

Toenemend aantal flexwerkers
In 2016 was ongeveer 35% van alle hypotheekaanvragen bij BLG Wonen van huizenkopers zonder een vast arbeidscontract. Als de financiële sector de hypotheekmogelijkheden voor flexwerkers beter over het voetlicht weet te brengen, worden meer flexwerkers op de woningmarkt actief, denkt de hypotheekverstrekker.

BLG Wonen is niet de eerste die zich bekommert om hypotheekverstrekking voor flexwerkers. In 2015 omarmden een flink aantal geldverstrekkers de perspectiefverklaring, waarin nadrukkelijk naar het toekomstperspectief van de hypotheekaanvrager wordt gekeken.

Bron: BLG Wonen

GEEN REACTIES