Zorgverzekeraars hebben schijn tegen met kortingen op aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeraar hebben schijn tegen met kortingen op aanvullende verzekeringen
© Pixabay

Medewerkers van multinationals krijgen veel meer korting op hun collectieve aanvullende zorgverzekering dan medewerkers in bijvoorbeeld de thuiszorg, of mensen aangesloten bij een ouderenbond of patiëntenvereniging. Met deze beschuldigingen wakkert consumentenprogramma Kassa opnieuw de discussie over kortingen bij zorgverzekeraars aan.

Het lijkt erop alsof zorgverzekeraars gebruikmaken van een sluiproute om gezonde, goedbetaalde mensen aan zich te binden. Die conclusie kan je trekken wanneer je de kortingspercentages vergelijkt die Kassa afgelopen zaterdag presenteerde. Medewerkers van Shell krijgen bij hun collectieve zorgverzekering bij het Zilveren Kruis 5 procent korting op de basisverzekering, 30 procent korting op de aanvullende verzekering en 30 procent korting op de tandverzekering. In totaal bedraagt de korting 371 euro per jaar. Ook medewerkers van DSM en ABN AMRO krijgen vergelijkbare kortingen bij het Zilveren Kruis.

Daarentegen ontvangen thuiszorgmedewerkers die zich via werkgever Buurtzorg collectief laten verzekeren en exact hetzelfde pakket afnemen bij het Zilveren Kruis, een korting van slechts 175 euro per jaar.

Cliënten van Altrecht, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, kunnen zich ook collectief bij het Zilveren Kruis verzekeren. Ze krijgen dan 3 procent korting op de basisverzekering en 5 procent op de aanvullende verzekering. En wie is aangesloten bij een ouderenbond, ontvangt in zijn collectief gemiddeld zo’n 2 tot 5 procent korting op de basisverzekering en tussen de 0 en 10 procent op de aanvullende verzekering. Rijksambtenaren zitten er zo’n beetje tussenin, met kortingen van 5 procent op de basisverzekering, 20 procent op de aanvullende verzekering en 15 procent op de tandartsverzekering.

Inhoudelijke zorgafspraken
Zilveren Kruis en VGZ weerspreken de conclusie en zeggen dat de kortingen gekoppeld zijn aan inhoudelijke zorgafspraken. “De hoogte van de korting is afhankelijk van diverse aspecten. Met collectiviteiten werken we aan gezondheidswinst, preventie, het verlagen van uitval en zelfredzaamheid. Daarnaast zijn de collectiviteiten een belangrijke onderhandelingspartner bij het maken van afspraken die we maken met zorgverleners. Zoals bedoeld in de wet geven we deze resultaten terug in de vorm van korting aan medewerkers”, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis tegen Kassa.

Ook zorgverzekeraar VGZ geeft aan dat de hoogte van de kortingen van veel aspecten afhankelijk is, waaronder het aantal mensen dat zich collectief verzekert en de afspraken die gemaakt worden op het gebied van bijvoorbeeld zorginkoop en het stimuleren van gezondheid en preventie.

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA), gast in de uitzending, gaat de minister vragen zich uit te spreken tegen de hoge kortingen op de aanvullende verzekering. “Wettelijk gezien mag dit, maar dat wil niet zeggen dat je het moet willen. Dit houdt de ongelijkheid in stand, waar we nu juist vanaf willen door de korting op de basisverzekering af te schaffen.”

GEEN REACTIES