VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR ASSURANTIEMUSEUM

Toon Willems, initiatiefnemer van Het Assurantiemuseum, wil stoppen met het Assurantiemuseum dat hij in het souterrain van zijn woning te Amerongen met liefde heeft ingericht. Hij zoekt een nieuwe locatie en tevens vrijwilligers die het museum op afspraak voor groepen wil openstellen.

De collectie
Deze bestaat uit bonte verzameling voorwerpen die met verzekeringen van doen hebben. Voor een groot deel relatiegeschenken met naam of logo van de maatschappij. Maar ook oude polissen en een uitgebreide collectie vakliteratuur.

Willems: ,,Ik heb veertig jaar in het verzekeringsvak gezeten, dan kwamen er natuurlijk mensen langs die graag wat aan je willen verkopen. Zij hadden vaak cadeautjes bij zich. Het begon ongeveer begin jaren zeventig. Dan zette ik wel eens wat neer in mijn kamer en kreeg ik reacties als: ‘och wat leuk, heb jij dat! Ik geloof dat ik ook nog wat heb staan!’ Daarom kocht ik een vitrine. Die was natuurlijk binnen de kortste keren vol, dus toen kwam er een tweede. Wie er ook op bezoek kwam, men stond altijd gelijk voor de vitrine. Hadden we gelijk een gespreksonderwerp.

UITBREIDING In de loop van de jaren groeide de collectie. Toen maatschappijen gingen digitaliseren raakten de archiefkasten leeg. ,,Toevallig stonden er een aantal van die kasten in de kamer naast de mijne, dus die ben ik gaan gebruiken om spullen op te bergen. Maar ja, toen ging ik met pensioen. Er gebeurden toen twee dingen: Ik kreeg een afscheidsreceptie en iedereen kwam met spullen aanzetten. Daarnaast moest de hele handel natuurlijk ergens anders naartoe.
Gelukkig hebben we beneden een hoop ruimte en daar kon ik de stukken uitstallen. In die tijd ben ik ook begonnen met het digitaal assurantiemuseum op de website.” Willems trekt veel bezoekers met zijn website. ,,Ik dacht nu zal de stroom wel ophouden, maar zeker dertig procent van de huidige collectie is van na mijn pensioen.

Collega’s die stoppen met werken. Maar ook wildvreemden: Mensen die bij een overlijden van een dierbare oude polissen vinden en het eng vinden om die weg te gooien. Dan gaan ze zoeken op internet en komen vaak bij mij uit.”

FAVORIETEN
De collectie bestaat inmiddels uit zo’n vijfduizend voorwerpen: Klokken, stropdassen, shirts, flesopeners, kantoorartikelen. ,,Het is onvoorstelbaar wat ze allemaal hebben bedacht om mensen zover te krijgen dat ze een verzekering zouden afsluiten. Het allermooiste is het gouden tonnetje van de RVS. Het stamt uit 1946 en is van de grootvader van mijn voormalige werkgever geweest. Je kon zo’n ding krijgen als je in een jaar tijd voor meer dan tweehonderdduizend gulden aan polissen afsloot. Wat ik ook heel mooi vind zijn zaken die nog in de originele verpakking zitten, dat kom ik vrijwel nooit tegen. Dat mensen het geschenk aangepakt hebben, maar het nooit uitgepakt hebben.
Bijzondere polissen zijn er ook te zien, bijvoorbeeld een levensverzekering, waarbij het bedrag niet uitgekeerd diende te worden aan de nabestaanden, maar als ‘stipendium’ aan de pastoor, zodat de kosten van heilige missen voor de zielenheil van de verzekerde gedekt waren.
Een enkele keer komen er ook wel verzoeken om informatie. ,,Bij een geschil om voorwaarden bijvoorbeeld, dan zijn de originele voorwaarden verloren gegaan. Bij een brand of iets dergelijks. Dan kan een komma in een zin duizenden euro’s verschil maken.

Het museum in Amerongen is nog steeds te bezoeken op afspraak (06-22069908 of assurantiemuseum@xs4all.nl).
Op www.assurantiemuseum.nl treft u ook een digitaal archief aan.

Bron : Pander Roskam / De Kaap / Stichtse Courant, aangevuld met info door red.Findinet

 

GEEN REACTIES