‘Verplichte lening voor verduurzaming eigen woning is een no-go’

‘Verplichte lening voor verduurzaming eigen woning is een no-go’
© D. Nepriakhina, Pixabay

Hoe kunnen woningeigenaren zonder budget of mogelijkheid om een extra hypotheek of consumptief krediet af te sluiten, toch meedoen aan de vereiste verduurzamingsmaatregelen? In elk geval niet met een verplichte lening uit het Nationaal Warmtefonds, zeggen Cindy van de Velde, directeur Vereniging Eigen Huis en Arjan Vliegenthart, directeur Nibud in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

In 2030 moeten tenminste 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Uit berekeningen van het Nibud blijkt echter dat tenminste 2 miljoen huisbezitters daar onvoldoende middelen voor achter de hand hebben. Voor 104.000 huishoudens is zelfs het afsluiten van een lening niet mogelijk; zij hebben geen enkele ruimte binnen hun budget om te kunnen investeren in verduurzaming.

De overheid denkt dit te kunnen oplossen met het Nationaal Warmtefonds: een pot met geld waaruit financieel kwetsbaren onder speciale, sociale voorwaarden toch geld kunnen lenen. Van de Velde en Vliegenthart vinden dit een slecht idee. Zij maken een vergelijking met de inmiddels sterk bekritiseerde studielening. Ondanks de soepele voorwaarden en de zeer ruime aflostermijn van 35 jaar, ervaart 77 procent van de leners vaak zorgen als gevolg van de schuld.

“Mensen met zorgen en stress nemen niet altijd de beste beslissingen en zijn slechter in staat om zichzelf te reguleren en te motiveren. Zo bekeken kan verduurzaming onze maatschappij meer kosten dan ons lief is”, betogen de schrijvers. “Kwetsbare huiseigenaren een verplichte lening opdringen die hen voor langere tijd financieel klem zet en, onder het mom van sociale voorwaarden, ook langdurig in die situatie houdt, is wat Vereniging Eigen Huis en Nibud betreft een no-go.”

Toch is niet meedoen aan de verduurzaming ook geen keuze. “Als er in de hele wijk geen gas meer komt, kun je je cv-ketel niet meer gebruiken. Het huis moet energiezuinig gemaakt worden en er moet worden geïnvesteerd in een alternatieve warmtebron. En dan hebben we het nog niet eens over de waardedaling van de woning omdat jouw huis als enige in de straat geen zonnepanelen en driedubbelglas heeft.”

Hoe dit probleem dan wel kan worden opgelost? De schrijvers geven geen suggesties, maar sturen de minister terug naar de tekentafel om een alternatief te ontwikkelen. “Gemeentes kunnen niet aan de wijkgerichte aanpak beginnen voordat zij een duidelijk idee hebben van wat dit betekent voor de financiële situatie van hun inwoners, op de korte en de lange termijn.”

GEEN REACTIES