Uitvaartmarkt klontert razendsnel samen

copyright Pixabay

In de laatste paar jaar is door fusies en overnames het aantal uitvaartverzekeraars in no-time fors afgenomen. De lage rente is de oorzaak.

Echt leuk is het niet meer om uitvaartverzekeraar te zijn. Was de sector lange tijd een baken van rust in een dynamisch landschap, in de laatste jaren holt vooral de lage kapitaalmarktrente de vermogenspositie uit. Dit gegeven is de aanleiding tot een reeks overnames waardoor bekende namen uit het straatbeeld gaan verdwijnen. Zo werd in oktober vorig jaar bekend dat de uitvaartverzekeringen van PC werden ondergebracht bij Ardanta (ASR). In mei van dit jaar verkocht Klaverblad de uitvaartportefeuille aan Lifetri. Wanneer de overname wordt goedgekeurd, is er een samenvoeging met de voormalige Nuvema-portefeuille. En deze week werd bekend dat Yarden de handdoek in de ring gooit en wordt overgenomen door DELA.

Het proces van consolidatie is al langer gaande. Door strengere regelgeving gooiden eind 2016 zo’n twintig natura-uitvaartverzekeraars het bijltje erbij neer. Op dit moment zijn er nog maar drie over. Daarnaast is een partij als ASR al een flinke tijd bezig om kleine en middelgrote spelers over te nemen en te integreren met Ardanta. Deze partijen zagen door een combinatie van factoren onvoldoende toekomst meer voor hun polishouders.

De vraag is nu op wat voor manier uitvaartverzekeraars overeind kunnen blijven. Bij Monuta is onder meer besloten om de premies fors te verhogen en het beleggingsbeleid conservatiever te maken. Daarnaast is Monuta aan het uitbreiden in Duitsland. Bij DELA is een tijd geleden gekozen voor meer spreiding. Het ORV- en spaarbedrijf is voor DELA nu minstens zo belangrijk als de uitvaartverzekeringen. En voor ASR zijn uitvaartverzekeringen een manier om balans aan te brengen in de looptijd van de totale levenportefeuille en om beleggingsinkomsten te halen.

GEEN REACTIES