Topmannen bij verzekeraars laten zich onbekommerd forse salarisverhogingen uitbetalen

Topmannen bij verzekeraars laten zich onbekommerd forse salarisverhogingen uitbetalen
© Pixabay

Sinds de rel om topsalarissen in de financiële sector, houden bestuurders van grote banken zich gedeisd. Ze hebben er niet of nauwelijks iets bij gekregen in 2018. Maar bestuurders van verzekeraars en van kleine banken trekken zich weinig van de commotie aan. Een inventarisatie van jaarverslagen door het Financieele Dagblad laat zien dat ze zichzelf onbekommerd forse salarisverhogingen gunnen.

De rel begon met het aangekondigde en snel weer ingetrokken voorstel om Ralph Hamers van ING 50% extra vast salaris te geven. Uiteindelijk kreeg de topman er in 2018 maar 2% bij, conform de cao. Ook de bazen van ABN Amro en Rabobank ontvingen weinig tot niets extra’s.

Hoe anders is dat bij verzekeraars en kleinere banken. Topman Lard Friese van verzekeraar NN Group zag in 2018 zowel zijn vaste als variabele beloning stijgen, naar in totaal €1,97 mln (+15%).

Het vaste salaris van topman Karl Guha van de relatief kleine vermogensbank Van Lanschot Kempen ging eveneens met 15% omhoog, naar €1,16 mln. Hoe exorbitant dit bedrag is, blijkt wanneer het FD de aantallen medewerkers naast elkaar zet: bij ING werken 52.000 mensen, bij NN 15.000 en bij Van Lanschot 1600.

En NIBC, de Haagse zakenbank met 700 werknemers, die tijdens de crisis obligaties uitgaf met staatsgarantie, verstrekte zijn bestuurders vorig jaar een aanblijfbonus van 150% van het vaste salaris. Als topman Paulus de Wilt nu nog drie jaar blijft zitten, krijgt hij bijna €1,5 mln. Dat is bovenop zijn vaste salaris en bonussen (van €990.000 in 2018).

ASR
Het ruimhartige beloningsbeleid begon volgens het FD allemaal bij ASR – dat in 2017 nog deels in staatshanden was. Topman Jos Baeten krijgt er vanaf 2018 in twee jaar en vijf stappen twee ton bij, tot €740.000 (+37%). Financiële topman (cfo) Chris Figee gaat er zelfs met €270.000 op vooruit.

Aegons cfo Matt Rider ontving vorig jaar een bonus van €760.000 op zijn vaste salaris van ruim negen ton. In totaal steeg zijn beloning daardoor met 20%. De verzekeraar ontving in 2008 nog staatssteun. Maar omdat het grootste deel van de business van Aegon niet-Nederlands is, hoeft de verzekeraar zich niet te houden aan het Nederlandse bonusplafond van 20% van het vaste salaris.

Bij Aegonbaas Alex Wynaendts daalde om onopgehelderde redenen de totale vergoeding juist. Zijn totale beloning kwam uit op €2,3 mln, een ton minder dan over 2017. Desondanks is hij nog altijd de best betaalde financiële bestuurder van Nederland.

Bron: FD

GEEN REACTIES