Tip van een hypotheekadviseur uit Zaandam

Tip van een hypotheekadviseur uit Zaandam
© Pixabay

Een huis kopen? Je zou er bijna niet meer aan beginnen als je beseft welke kosten er op eigenaren afkomen: een torenhoge hypotheek aflossen, studieleningen die je niet hoeft te melden maar die wel je budget beperken, verduurzamen, en nu begint ook het funderingsprobleem door te dringen.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is bezig met het ontwikkelen van een funderingslabel. Dit stelt het risico op verzakkingen vast. Het label verkeert nog in de testfase; tot voor kort konden woningeigenaren een indicatief funderingslabel opvragen op de website van het KCAF. De uitkomsten daarvan klopten nog niet altijd en de bijbehorende hoge bedragen – soms tot in de tonnen – zorgden voor zoveel onrust, dat het kenniscentrum het model weer van de site heeft afgehaald. De aangekondigde datum voor invoering van het label per 1 juli 2021 is uitgesteld.

Mede door deze actie beseffen veel eigenaren nu wél dat er kosten aan zitten te komen. Vraag is wie deze gaat betalen, en hoe. Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis is al druk om het onderwerp op de agenda te zetten bij alle betrokken partijen en de overheid, meldt Hypotheekverstrekker Munt in haar nieuwsbrief Kop Munt. In principe is de huiseigenaar aansprakelijk voor kosten omtrent de fundering. “Daar zijn zelfs uitspraken over tot aan de Hoge Raad aan toe”, vertelt manager belangenbehartiging Nico Stolwijk van VEH in de nieuwsbrief. “Maar, gezien de omvang van de problematiek is het ook wel eens tijd om hier anders naar te kijken. We overleggen met alle betrokken partijen om een oplossing te vinden. Zowel preventief, als curatief.”

Palenpest
Rob van ’t Ent, hypotheekadviseur in Zaandam en eigenaar van Vita Hypotheekadvies, dealt al jaren met de funderingsproblematiek die wordt veroorzaakt door de palenpest. “Gemiddeld adviseer ik altijd om iets van dertigduizend euro extra financieringsruimte te nemen als de heipalen vervangen moeten worden.” De financieringskwestie bij funderingsproblemen blijft echter een heikel punt. Van ’t Ent heeft daar een creatieve oplossing voor. “We hebben nu al de duurzaamheidsbudgetten waarbij je tot 6 procent van de woningwaarde kunt lenen, zonder dat dit getoetst wordt op loan-to-income (LTI) of loan-to-value (LTV). Daar zouden de kosten voor de fundering ook onder moeten vallen, zodat je de hypotheek wat kunt oprekken. Dat zou toch mooi zijn? Het liefst tegen een gereduceerd advies- en bemiddelingstarief voor de hypotheekadviseur of een notaris, want anders verdienen die er weer geld aan. Dat lijkt me niet nodig in dit geval.”

 

 

GEEN REACTIES