Sociale partners slaan plank mis in discussie omtrent zware beroepen

bron: Aegon

Luister naar de eerste Aegon-podcast over zware beroepen

Nu ook de vakbonden ‘ja’ hebben gezegd, is het pensioenakkoord rond. Daarin staat dat de AOW-leeftijd tot 2022 wordt bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Een heikel punt tijdens de onderhandelingen betrof de regeling voor mensen met een zwaar beroep. Zij komen nu in aanmerking voor vervroegd pensioen.

Frits Bart en Veronique Tilleman, beleidsbepalers bij Aegon Zakelijk, bespreken in de podcast ‘Kennisdelers’ met elkaar of de discussie niet veel meer moet gaan over omscholing in plaats van over ‘vervroegd pensioen’.

Wat is een ‘zwaar beroep’?
Allereerst is de definitie van een ‘zwaar beroep’ aan discussie onderhevig. Natuurlijk kan men daarbij denken aan fysiek zware beroepen, zoals dakdekkers, stratenmakers en verhuizers. Ook valt te denken aan mensen die werken in de geestelijke gezondheidszorg of mensen die nacht- of ploegendiensten draaien. Maar heeft een mondhygiënist die dagelijks over patiënten gebogen staat niet ook een zwaar beroep?

Criteria voor zwaar belastende beroepen in Oostenrijk
In Oostenrijk heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een lijst van 180 zware beroepen opgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om werken in hitte, kou of onder gevaarlijke omstandigheden. Of werk fysiek zwaar is, wordt vastgesteld door het aantal verbrande kilocalorieën te meten. Voor mannen moeten dat er minstens 2000 per werkdag zijn, voor vrouwen 1400.

Luister naar de podcast Kennisdelers
Zelfs als er in Nederland ook overeenstemming komt over een dergelijke lijst, dan nog geldt de vraag of een vervroegd pensioen voor die doelgroep wel de juiste oplossing is? In de podcast Kennisdelers betogen Frits Bart en Veronique Tilleman, beleidsbepalers bij Aegon Zakelijk, dat dit slechts een doekje voor het bloeden is. Immers: iemand die 40 jaar lang een fysiek zwaar beroep beoefend heeft, zal een grotere kans hebben op lichamelijke klachten en ongemakken. Hij (of zij) zal daardoor minder van zijn pensioen kunnen genieten.

Daarom zou de discussie volgens Bart en Tilleman veel meer moeten gaan over omscholing en verzuimpreventie. Ze adviseren werkgevers bijvoorbeeld in een vroeg stadium met hun werknemers om tafel te gaan zitten en samen een carrière pad uit te stippelen.
Bent u benieuwd naar de rol die u als adviseur kunt spelen in dit proces? Luister dan naar Kennisdelers: dé Aegon-podcast voor adviseurs die zich bezighouden met inkomen en pensioen.

Luister deze podcast op SoundCloud of Spotify.

Dit is een bijdrage verzorgd door Aegon.

GEEN REACTIES