RTLZ kritisch over reisverzekeringsbranche

verzekeraar
RTLZ publiceerde vandaag onderstaand artikel. Daarin gaat zij in op een aantal zaken waarbij je als consument het schip in kunt gaan terwijl je cliënt mocht verwachten dat je als adviseur voldoende zekerheid had verkocht :

Diefstal, schade, verlies van spullen.
Je denkt er liever niet aan, maar ook op vakantie gebeuren dat soort dingen. Daarvoor sluit je een reisverzekering af. En niet alleen de kosten zijn belangrijk. Juist bij een reisverzekering loont het om eens goed in de kleine lettertjes te duiken. Hier moet je zeker op letten.

Kies de juiste vorm
De eerste vraag die je je moet stellen bij het kiezen van een reisverzekering: ga je voor een eenmalige of een doorlopende reisverzekering? Een doorlopende reisverzekering lijkt voordelig, maar is dat niet altijd.

Kies je voor Europa-dekking, dan is een doorlopende verzekering pas goedkoper als je minimaal 30 dagen per jaar op vakantie bent, inclusief weekendjes weg. Voor een werelddekking geldt dat vanaf 21 dagen.

Bij sommige doorlopende verzekeringen kun je overigens maandelijks switchen tussen Europese- en werelddekking. Dan hoef je pas voor werelddekking te kiezen op het moment dat je Europa daadwerkelijk verlaat, en kun je na de vakantie weer bijstellen naar beneden.

Voorkom oververzekering
Werelddekking is dus een optie waar je flink op kunt besparen door hem uit te zetten als je het niet nodig hebt. Maar er zijn veel meer gevallen waarin je zit met een onnodig dure reisverzekering.

Independer
Uit onderzoek van Independer bleek al eens dat mensen wel 200 euro per jaar kunnen besparen als ze dubbele verzekeringen schrappen.

Zo kiezen veel mensen (ongemerkt) voor dekking voor verlies of diefstal van contant geld. In de meeste landen is het niet nodig en zelfs niet verstandig om met grote sommen geld de straat op te gaan en heb je niks aan deze verzekering.

Ook bieden veel verzekeraars een extra dekking voor gevaarlijke sporten aan. Let even op, vaak valt daar ook de wintersport onder dus dan heb je geen aparte wintersportverzekering nodig.

Overbodige dekkingen
En dan zijn er volgens Independer nog drie dingen die je al snel dubbel verzekert:

1. Dekking medische kosten: is vaak al grotendeels geregeld in de (aanvullende) zorgverzekering

2. Ongevallendekking: keert uit als je gewond of blijvend invalide raakt, of overlijdt. Kan al door meerdere andere verzekeringen worden gedekt.

3. Pechhulp: zit mogelijk al in je auto- of losse pechhulpverzekering.

Hoeveel eigen risico kies je?
Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico. Dat scheelt vaak in de prijs, maar ook in wat er wordt uitbetaald.

Als je kiest voor eigen risico, keert de verzekeraar de schade onder dat bedrag niet uit. Maar ook boven dat bedrag wordt niet onbeperkt vergoed. Je bagage is altijd standaard verzekerd, maar niet elke verzekeraar keert evenveel uit bij verlies van die bagage. Dat kan variëren van ongeveer 2000 tot 5000 euro. Het loont dus om daarop te letten.

Ook dure spullen zijn niet altijd compleet verzekerd. Voor diefstal of verlies van je smartphone krijg je bij verschillende verzekeraars hele verschillende bedragen uitgekeerd.

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering kan verstandig zijn, als je denkt dat je om bepaalde redenen meer risico loopt dat je je reis moet annuleren. Maar de verschillen tussen verzekeraars zijn groot.

Bij sommige verzekeraars krijg je, bij geldige reden van annulering, de hele reissom terug. Anderen betalen slechts een deel daarvan uit, of alleen de niet genoten reisdagen.

Let op je claimgedrag
Ten slotte een inkopper – maar toch eentje om te onthouden: 
Reaal :
Veelclaimers gaan een hogere premie betalen

En krijgen een hoger eigen risico
Reaal kondigde vorige week aan om de premie van veelclaimers tot wel 100 procent te verhogen. Dat geldt overigens niet alleen voor de reisverzekering, maar ook voor de inboedel-, woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook krijgen deze veelclaimers, die ‘fors meer dan gemiddeld’ claimen, een verhoogd eigen risico.

Bij Reaal gaat het om minder dan 2 procent van het aantal verzekerden.

Suggestie van Findinet : 
Het zou toch veel handiger zijn als er per verzekerde rubriek een Bonus-malus zou worden toegepast. De software daarvoor is beschikbaar, dus wat weerhoudt de markt om daarin te voorzien ?

GEEN REACTIES