Rentes voor hypotheken en consumptief krediet lopen op

Rentes voor hypotheken en consumptief krediet lopen op
© Pixabay

De rentes stijgen rap. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hypotheken, ook consumptieve kredieten worden duurder.

De gemiddelde hypotheekrentes voor 10 en 20 jaar vast zijn met één volle procentpunt gestegen sinds het dieptepunt van de hypotheekrentes in oktober vorig jaar. Het gemiddelde 10 jaar vaste tarief met NHG is verdubbeld van 1,00% in oktober 2021 naar 2,00% eind maart; een stijging van maar liefst 100%. De gemiddelde 20-jaar vaste rente met NHG is gestegen van 1,33% in oktober 2021 naar 2,36% nu. “Alleen in de eurocrisis zagen we in een dergelijk korte periode een vergelijkbare stijging”, berichtte Van Bruggen Adviesgroep begin deze week.

De hypotheekrentestijging is een logisch gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrentes. Begin januari stond de 10-jaars rente op 0,00 procent. Op 28 maart was die gestegen naar 0,81 procent. Oorzaken zijn de aanhoudende inflatie, de stijgende energieprijzen en de onzekere situatie door de oorlog in Oekraïne.

De gevolgen zijn helder: er kan minder geleend worden (hoewel die daling relatief beperkt is als je hem vergelijkt met de procentuele stijging van de hypotheekrente), de maandlasten worden hoger, en er wordt minder snel afgelost.

Vraag is wanneer de rentestijging invloed gaat hebben op de huizenprijzen. ABN AMRO-econoom Philip Bokeloh spreekt van een kantelpunt en verwacht een verdere rentestijging. Daling van de huizenprijzen verwacht hij voorlopig echter niet, omdat de hypotheekrente in historisch opzicht nog altijd laag is. Wel zal de gemiddelde huizenprijsstijging volgens hem lager uitvallen dan vorig jaar.

Consumptief krediet

Ook de rentes voor consumptief krediet gaan omhoog. Vergelijkingssite Geld.nl meldt dat van de dertien kredietverstrekkers er dit jaar negen al één of meerdere keren de rentes op hun persoonlijke leningen hebben verhoogd. Deze week verhoogden DEFAM en Nationale-Nederlanden hun rentes.

Tot voor kort bood DEFAM de laagste rente voor een lening van 50.000 euro of hoger (3,3 procent). Nu is dat Freo met 3,4 procent. Ook voor lagere leenbedragen zijn de rentes flink aan het stijgen. Zo ging de gemiddelde leenrente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro van 5,75 naar 5,89 procent in 2022.

“De leenrentes stijgen weliswaar nog niet zo hard als de hypotheekrentes, maar dat komt doordat leenrentes altijd langzamer reageren op marktrente-ontwikkelingen. Ik verwacht daarom dat de leenrentes de komende tijd verder stijgen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Wat opvalt is dat sommige kredietverstrekkers nu alleen de rentes verhogen voor de langste looptijden (zes jaar of langer). Bulthuis: “Als je langer over het aflossen doet en de bank dus pas een paar jaar later het geld terug heeft, loopt de bank meer risico. Zeker met de hoge inflatie en economische onzekerheid is het lastig te voorspellen voor kredietverstrekkers welke rente ze nu moeten vragen om over een langere periode alsnog genoeg te verdienen. Hierdoor houden banken bij langere looptijden eerder wat extra marge aan en verhogen ze daar als eerste hun leenrentes.”

GEEN REACTIES