Recordbedrag aan schade door extreem weer

De schade door extreem weer bedraagt in 2022 meer dan 886 miljoen euro, het hoogste bedrag aan verzekerde schade sinds 2007. Dit blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars. De monitor laat schades door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm zien vanaf 2007 tot en met 2022.  

De grootste schade is veroorzaakt door drie grote stormen in februari 2022: Eunice, Dudley en Franklin. Zij veroorzaakten recordaantallen schademeldingen. Dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars waren mensen in staat preventieve maatregelen te nemen. Desondanks zorgden de drie stormen voor een schadebedrag van ruim 714 miljoen euro, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. Dat is 214 miljoen meer dan de schatting van het Verbond vooraf.  

Het Verbond van Verzekeraars voegt toe dat extreem weer de samenleving steeds meer geld kost. De impact van klimaatverandering is evident, aldus de belangenbehartiger. Daarom pleit het Verbond ervoor Nederland klimaatbestendiger te maken, te beginnen met bewustwording hoe schades zijn te voorkomen, hoe veiliger te bouwen en wat mensen kunnen doen om hun gedrag aan te passen. Dit zijn maatregelen die volgens het Verbond noodzakelijk zijn om op de lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven te blijven garanderen.

Om vroeg te kunnen waarschuwen, bouwt het KNMI aan een Early Warning Centre (EWC), laat het Verbond verder weten. Dit waarschuwingsadviescentrum geeft eerder en nauwkeuriger de plaats en tijd aan als er risico’s ontstaan door extreem weer. Bovendien laat het EWC zien wat de mogelijke gevolgen zijn van een dergelijke situatie én wat mensen kunnen doen om zich beter voor te bereiden. De World Meteorological Organization, een vooraanstaande internationale organisatie, meldde in maart van dit jaar dat early warning en preventie wereldwijd zelfs kunnen leiden tot een besparing van dertig procent aan schade veroorzaakt door extreem weer, aldus het Verbond.

Het Verbond van Verzekeraars meldt verder dat klimaatschade zorgt voor veel ongemak. Naast het verlies van bezittingen door bijvoorbeeld een hevige storm heeft dit ook een emotionele impact, die niet is te onderschatten. Het Verbond geeft als voorbeeld de valwind in Leersum in 2021. In ongeveer dertig seconden werd in het dorp een spoor van vernieling achtergelaten. Daar hebben mensen vandaag de dag nog last van. Door vorig jaar op tijd te waarschuwen, zijn naar schatting tientallen miljoenen euro’s en de daarbij horende ellende bespaard gebleven, aldus het Verbond. Bijvoorbeeld door het veiliger (binnen) parkeren van voertuigen, het tijdig vastzetten van schuttingen en het opruimen van voorwerpen die kunnen wegwaaien. Om dit in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen werkt het Verbond intensief samen met het KNMI.

Tot slot laat het Verbond van Verzekeraars weten dat er de afgelopen jaren sprake is van een grillig schadeverloop, met verschillende oorzaken. Zo waren er in 2021 grote overstromingen in Limburg met een schade van 210 miljoen. In 2016 leidde extreem weer tot bijna 770 miljoen euro schade. Een hagelbui veroorzaakte destijds vooral in Noord-Brabant veel schade. Dat was het hoogste bedrag totdat vorig jaar de schade maar liefst ruim de eerder aangehaalde 886 miljoen euro bedroeg, zo besluit het Verbond.

Het Verbond van Verzekeraars heeft een toolkit opgesteld met preventietips en hulpmiddelen voor klimaatschade. Bekijk hier alle cijfers in de Klimaatschademonitor. 

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES