Nieuwe zorgverzekering Care4Life vergoedt geen abortus en euthanasie

Nieuwe zorgverzekering Care4Life vergoedt geen abortus en euthanasie

Principiële christenen hebben weer iets te kiezen. De nieuwe zorgverzekeraar Care4life vergoedt geen abortus, euthanasie en behandelingen voor geslachtsverandering. Care4life, label van Aevitae, springt hiermee in het gat dat in september ontstond toen de christelijke zorgverzekeraar ProLife meldde te stoppen met deze uitsluitingen.

Care4Life is opgericht door ondernemers uit de Neder-Betuwe met ‘een groot trackrecord in (zorg-)verzekeringsland’. Care4Life biedt twee basisverzekeringen waarbinnen het aanbieden van zorg volgens christelijke normen en waarden centraal staat. Allereerst de Basisverzekering Bewust Verzekerd, een polis voor mensen die met een ‘schoon geweten’ verzekerd willen zijn. Daarnaast is er de Basisverzekering Regulier, een reguliere basisverzekering waarbinnen christelijk zorg maar ook christelijke zorgverleners vergoed worden.

Uitzonderingsclausule

In de Basisverzekering Bewust Verzekerd zijn uitgesloten: abortus provocatus (behalve wanneer het leven van de moeder in gevaar is); opzettelijk levensbeëindigend handelen; in-vitrofertilisatie (IVF) waarbij geslachtscellen worden gebruikt die niet van de wettelijke partner zijn en IVF waarbij sprake is van restembryo’s; kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID); anticonceptiva met een mogelijk abortieve werking (bijvoorbeeld koperhoudende spiraaltjes, morning-afterpil en abortuspil); geslachtsveranderende ingrepen bij vastgestelde transseksualiteit (inclusief vervolgbehandelingen); en genetisch onderzoek waarbij het doden van een ongeboren vrucht aan de orde kan zijn.

De verzekering maakt gebruik van een uitzonderingsclausule in de Zorgverzekeringswet die het mogelijk maakt bepaalde vergoedingen om ‘ethische of levensbeschouwelijke redenen’ uit te sluiten.

Curretage

Begin september baarde zorgverzekeraar ProLife (onderdeel van Achmea / Zilveren Kruis) opzien door juist de door christenen gewenste uitsluitingen te schrappen vanaf 1 januari. Druk vanuit de samenleving speelde een rol. De verzekeraar gaf toe dat de toenemende ophef over de polisvoorwaarden niet alleen Pro Life, maar ook Zilveren Kruis in een ongemakkelijke positie brengt.

Daarnaast voert de verzekeraar op dat het niet langer mogelijk is om alle behandelingen die ze niet wil vergoeden, ook echt uit te sluiten. Zo is bij een ziekenhuisdeclaratie voor de verzekeraar bijvoorbeeld niet duidelijk of er een curettage na een miskraam (wel te vergoeden) of abortus (niet te vergoeden) heeft plaatsgevonden. Verschillende behandelingen vallen onder dezelfde declaratiecode.

Grijs gebied

Volgens een inventarisatie van het Nederlands Dagblad kon de principiële christen nu alleen nog bij Aevitae terecht, partner van het op Malta gevestigde EUCare. Hun Basisverzekering Bewust Verzekerd werkt met ongeveer dezelfde uitsluitingen en heeft veel predikanten als klant. Dit is dan ook de partij tot wie de oprichters van Care4Life zich wendden.

Bas Klein Koerkamp, manager Distribution van Aevitae/EUCare, zei onlangs tegenover het ND de problematiek van de declaratiecodes te herkennen. Hij gaf toe dat er een grijs gebied is, maar meende toch voldoende onderscheidend te kunnen blijven om de polis te blijven aanbieden. “We doen ons best het aan de achterkant zo netjes mogelijk te regelen.”

Er zijn nu dus twee polissen voor mensen die niet mee willen betalen aan de abortus van een ander: die nieuwe polis van Care4Life en de al bestaande van Aevitae, met dezelfde naam; ze zullen naast elkaar blijven bestaan, aldus het ND. Belangstellenden voor Care4Life kunnen zich vanaf 12 november aanmelden.

GEEN REACTIES