Nieuwe leennormen gunstig voor huizen met lagere energielabels

Meer dan de helft van de huiseigenaren en aspirant-kopers verwacht een tweedeling op de huizenmarkt nu het maximale hypotheekbedrag deels afhankelijk is van het energielabel van de woning. Zij denken dat huizen met goede labels (A, B en C) in prijs stijgen, terwijl slecht geïsoleerde woningen (D, E en F) in waarde dalen. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek in opdracht van verzekeraar a.s.r. onder duizend huiseigenaren en huurders in de vrije sector.

De nieuwe normen zijn bedoeld om (toekomstige) huiseigenaren de gelegenheid te geven meer te lenen voor verduurzamingsmaatregelen naarmate de woning een slechter energielabel heeft. Door de nieuwe leennormen is de bereidheid geld te lenen voor verduurzaming iets meer dan verdubbeld (van 12 procent naar 25 procent), zo laat het onderzoek zien. Daar staat tegenover dat een kwart (25 procent) denkt dat de nieuwe leennormen het kopen van een andere woning juist in de weg staan.

Een andere uitkomst van het onderzoek laat zien dat consumenten twijfels hebben over het rendement van een investering in duurzaamheid. Zo vindt 46 procent van de ondervraagden dat verduurzaming te veel geld kost. Verder bestaan er twijfels over het rendement van investeringen (16 procent) en het nut ervan (11 procent). Een op de tien (10 procent) vindt zichzelf bovendien niet handig genoeg of ziet op tegen het gedoe.

Bij respondenten die vanwege de nieuwe leennormen overwegen de eigen woning te verduurzamen, is de warmtepomp overigens favoriet (35 procent), samen met isolatieglas.
Isolatie van dak en muren mag daarentegen op minder belangstelling rekenen. De leeftijdsgroep van 25 tot en met 34 jaar staat in vergelijking met andere leeftijdsgroepen meer open voor verschillende energiebesparende maatregelen.

De opdrachtgever van het onderzoek laat tot slot weten dat investeren in duurzaamheid wel leidt tot betere energielabels. Uit eigen cijfers zou blijken dat woningbezitters die vorig jaar extra leenden (gemiddeld 8.686 euro) voor energiebesparende maatregelen gemiddeld anderhalve energielabel winst boekten.

Bron: a.s.r.

GEEN REACTIES