Meer verzekeraars stappen uit “Net-Zero Insurance Alliance (NZIA)”

Bron : FD

Net-Zero Insurance Alliance (NZIA)
Deze organisatie van de Verenigde Naties werd in 2021 opgericht tijdens de klimaattop in Glasgow.
Verzekeraars die lid zijn hebben afgesproken hun fossiele beleggingen terug te dringen naar nul in 2050. De aangesloten verzekeraars vertegenwoordigen 15% van de mondiale premies.
Sinds maart stapten tien van de in totaal dertig aangesloten verzekeraars uit het netwerk.

Klimaatdoelen in gevaar
Klimaatdoelen dreigen in gevaar te komen nu, onder Amerikaanse druk, de ene na de andere grote verzekeraar uit een mondiaal duurzaam samenwerkingsverband stapt waarin belangrijke klimaatafspraken zijn gemaakt. Ook banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders willen mogelijk vertrekken. De Nederlandse financiële sector baalt en kijkt met zorg toe.

De afgelopen weken vertrokken bedrijven zoals het Britse Lloyd’s, het Duitse Munich RE en Allianz en het Franse AXA uit de organisatie.

Nederlandse verzekeraars
In Nederland zijn Achmea, NN en ASR lid. Zij juichen de samenwerking juist toe en willen liever niet stoppen. ‘Hoe meer verzekeraars zich aansluiten, hoe groter de kans dat de klimaatdoelstelling wordt gehaald‘, zegt een woordvoerder van belangenvereniging Het Verbond van Verzekeraars.

Achmea, NN en ASR houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zijn in overleg met de NZIA over welke consequenties dit heeft, laten zij aan het FD weten. Zonder de internationale verzekeraars heeft het verbond minder daadkracht.

Om de opwarming van de aarde te stoppen moeten wereldwijd beleggingen verschuiven van fossiel naar groen, zo stond in een recent, groot VN-klimaatrapport. Duurzame bedrijven hebben investeringen nodig om te kunnen groeien. Als een groot deel van de verzekeraars uit het verbond stapt en in fossiel belegt, dan blijft beleggen in groene projecten duur en risicovol voor de resterende leden.

Amerikaanse dreiging
Een reden voor de leegloop is een brief van half mei van ruim twintig Amerikaanse procureurs-generaal uit Republikeinse staten. Zij waarschuwden daarin dat de groene samenwerking strijdig kan zijn met de mededingingswet in de Verenigde Staten. Afspraken tussen verzekeraars om niet te investeren in bepaalde sectoren, in dit geval fossiele industrieën, kunnen namelijk leiden tot hogere prijzen voor consumenten en dat is verboden in de VS. De brief joeg verzekeraars schrik aan, ook in Europa, omdat ze harde sancties verwachten in de voor hen belangrijke Amerikaanse markt.

Sustainable Finance Lab
Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab, aangesloten bij de Universiteit Utrecht, zegt dat de Amerikanen de mededingingswet misbruiken. Er zijn volgens hem mogelijkheden voor bedrijven om samen te werken ten behoeve van het klimaat. Europa is juist soepel met regels voor financiële instellingen die willen verduurzamen.

Van Tilburg: ‘Er is in de VS iets heel anders aan de hand, namelijk een groeiende sympathie voor een antiklimaatpartij.’ Deze club, Consumers’ Research, vecht tegen sociaal en duurzaam ESG-beleid en protesteerde de laatste weken voor de deur bij sommige grote verzekeraars, die nu de klimaatbeloftes hebben verbroken. De beweging financiert belangrijke initiatieven van de Republikeinse partij in de VS.

Meer druk
Het klimaatverbond van verzekeraars behoort tot het grotere Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Daarin hebben 450 internationale financiële instellingen, met samen $130.000 mrd in beheer, afgesproken fossiele beleggingen af te bouwen. De totstandkoming was één van de grootste overwinningen op de klimaattop. Onder meer ING, Rabobank en pensioenuitvoerder APG werden toen lid.

Vorig jaar dreigden de Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America en Morgan Stanley al de stekker uit dit samenwerkingsverband te trekken, uit onvrede over de strenge ambities. Vermogensbeheerder Vanguard vertrok daadwerkelijk.

De vrees is dat door de uittocht van de vele verzekeraars ook andere financiële instellingen stoppen. ‘De toekomst is erg onzeker en afhankelijk van hoe de politieke wind waait in Amerika. De financiële sector moet het hoofd koel houden en niet nu in paniek massaal vertrekken‘, aldus Van Tilburg.

GEEN REACTIES