In 2024 stabilisatie huizenprijzen, maar daling zet nu nog door

Premies opstalverzekeringen stijgen fors
© fotogrzechnik, Pixabay

De daling van de huizenprijzen en -verkopen zet dit jaar door, maar de markt stabiliseert naar verwachting in 2024 doordat dalende prijzen en stijgende inkomens de betaalbaarheid vergroten. Dit laat de Rabobank weten via de economen van RaboResearch.

Huizenprijzen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5,2 procent. Deze prijsdaling van 5,2 procent is meer dan waar de economen van RaboResearch in het vorige kwartaalbericht vanuit gingen. Dit komt volgens RaboReserach omdat de prijzen de afgelopen maanden iets harder daalden dan waarop eerder werd gerekend. Daarnaast is van invloed dat het economisch beeld iets negatiever is dan eerder werd aangenomen.

In het nieuwe kwartaalbericht geven de economen van RaboResearch tevens aan dat volgend jaar (2024) een einde komt aan de dalende trend. Huizenkopers betalen dan gemiddeld nog wel 2,4 procent minder voor een bestaand koophuis dan in 2023.

De gemiddelde prijsdaling in 2024 is volgens de economen grotendeels het gevolg van de prijsdalingen in de tweede helft van 2023 (het zogeheten overloopeffect). Naar schatting ligt de prijs van het doorsnee verkochte bestaande koophuis eind 2024 daarmee ongeveer 33.000 euro lager dan op de top van de markt in de zomer van 2022.

Door stijgende inkomens kunnen huizenkopers in 2024 weer ongeveer evenveel lenen als voordat de rente begon te stijgen. In combinatie met lagere huizenprijzen verbetert dat de kansen van kopers, zo verwacht RaboResearch.

Tot slot melden de economen van RaboResearch dat het aantal woningverkopen het afgelopen kwartaal flink daalde. Vooral 35-plussers zouden de handdoek in de ring hebben gegooid. RaboResearch verwacht dan ook dat de doorstroming op de markt voor bestaande koophuizen verder inzakt door de dalende nieuwbouw, wat ook minder transacties betekent. Om die reden hebben de economen hun verkoopverwachting bijgesteld naar 165.000 verkopen voor zowel 2023 als 2024.

Lees hier het hele kwartaalbericht.

Bron: RaboResearch

GEEN REACTIES