Haags echtpaar zwaar gedupeerd door brandkraanschade

Haags echtpaar zwaar gedupeerd door brandkraanschade
© Bernd, Pixabay

Zijn openbare brandkranen wel veilig? Verzekeringsadviseur Michael Wessels heeft zich de afgelopen weken tot het uiterste ingespannen om een Haags echtpaar bij te staan van wie de inboedel en inventaris zwaar beschadigd raakten door een geopende brandkraan. Het echtpaar raakte dakloos, de vrouw heeft geen inkomsten, en de verzekering wilde aanvankelijk niet uitkeren, want: vandalisme.

Half augustus, tijdens de vorige hittegolf, zou iemand in de Haagse wijk Duindorp op straat een brandkraan open hebben gedraaid. Er stroomden duizenden liters water de woning en kapsalon van het echtpaar binnen. Woningcorporatie Vestia, de eigenaar, is nog altijd druk met het drogen van het pand. Pas daarna kan er worden begonnen aan schadeherstel. Bij het claimen van de schade raakte de eigenares van de kapsalon, Margherita Hendrikse, verstrikt in een web van instanties, aldus Omroep West.

Uitsluitingsclausule

De schadeverzekering van het echtpaar (een combinatiepolis voor woning en zaak) is via volmachthouder VKG ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Een schade-expert concludeerde dat het om vandalisme ging, een uitsluitingsclausule voor bijna alle verzekeraars. Bovendien ging het om ‘van buiten komend onheil’, ook dat is een uitsluitingsgrond.

Verzekeringstussenpersoon Wessels betwijfelt dit. “Ze meldden mij dit in een summiere afwijzingsbrief, zonder toelichting. Toen ben ik eens in de verzekeringsvoorwaarden gedoken.”

‘Gedekt evenement’

Hij vervolgt: “In artikel 2.1.12 van de algemene bepalingen staat onder de gedekte gebeurtenissen: ‘water of stoom, onvoorzien gestroomd uit binnen of buiten het gebouw gelegen vaste aan- en afvoerleidingen van waterleiding, centrale verwarming of airconditioning als gevolg van een plotseling optredend defect van de leiding of springen door vorst‘. En na enig googlen ontdekte ik dat brandkranen gewoon zijn aangesloten op het drinkwaterleidingnet. Ze zitten op de hoofdbuizen in de straat, waar er een hogere druk op staat dan thuis op de kraan. Dat betekent dat dit dus gewoon een gedekt evenement is.”

Ook de conclusie ‘vandalisme’ bestrijdt hij: “Dat kan niemand aantonen. Er is geen dader bekend, misschien is die kraan wel spontaan opengegaan.”

Aangifte

Waterleidingbedrijf Dunea is eigenaar en beheerder van de brandkraan. “Het duurde even voordat dat duidelijk was”, aldus Wessels. Maar Dunea lijkt zichzelf vooral ook als slachtoffer te zien en heeft aangifte bij de politie gedaan. Het bedrijf waarschuwt al langer tegen brandkraanvandalisme, dat vooral in de regio Den Haag zou voorkomen en jaarlijks miljoenen liters water kost.

Coulant

Na enig corresponderen hebben volmachthouder en verzekeraar eieren voor hun geld gekozen. Wessels: “VKG gaat dit dossier coulant regelen voor mevrouw Hendrikse. Ze gaan ook al een voorschot uitkeren. Dus er hoeft geen discussie te komen over een brandkraan vs. waterleiding vs. algemene bepalingen. Maar ik kan me voorstellen dat iemand die zo’n kraan voor zijn deur in de straat heeft staan, nu zegt: weg met dat ding.”

GEEN REACTIES