Financiële goede voornemens voor 2024

Rechter kende in 2019 meer smartengeld toe
© Pixabay

Wijzer in geldzaken heeft in november 2023 onderzoek laten uitvoeren naar financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar onder meer dan duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

Meer sparen en minder uitgeven

Dit zijn spontaan de meest genoemde goede financiële voornemens van Nederlanders voor 2024. Ook als de optie sparen als een van de mogelijkheden wordt voorgelegd is dit het meest gekozen goede voornemen (43 procent). Zuiniger aan doen – zoals op dagelijkse boodschappen, winkelen en energie – volgt direct daarna met 42 procent en minder onnodige uitgaven doen staat op de derde plaats met 41 procent.

Beeld van inkomsten en (onverwachte) uitgaven

Vrijwel alle Nederlanders hebben een beeld van hun maandelijkse inkomsten en uitgaven (98 procent) en twee op de drie houden dat ook (op regelmatige basis) bij.

Mochten Nederlanders overvallen worden door onverwachte kosten, dan verwacht bijna driekwart hiervoor (waarschijnlijk) 2.000 euro op te kunnen brengen. Ouderen, mannen, hoogopgeleiden en Nederlanders met een koopwoning verwachten vaker dat ze de buffer zeker wel kunnen opbrengen.

Bekendheid nieuwe wetgeving

Slechts vier op de tien Nederlanders zijn inhoudelijk bekend met de wijziging dat in 2024 de actuele maandlasten van de studieschuld leidend zijn bij het vaststellen van een hypotheek.

Daarnaast heeft de helft van de Nederlanders inhoudelijk wetenschap van het verdwijnen van de schenkingsvrijstelling voor het kopen van een eigen woning, de zogenoemde jubelton.

Huidige financiële situatie en voornemens

Ongeveer 45 procent van de ondervraagden is het (helemaal) eens met de stelling dat het in vergelijking met anderen financieel goed met hen gaat.

Gemakkelijk iedere maand rondkomen geldt voor 76 procent van de ondervraagden. Voor de overige 24 procent is dit een ander verhaal.

Een zeer groot deel van de ondervraagden (90 procent) vindt het belangrijk een financiële buffer te hebben om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen.

Dat was het weer, tot volgend jaar!

Bron: Wijzer in Geldzaken

GEEN REACTIES