Besparen op de zorgverzekering, vijf tips.

copyright Pixabay

De premie van de zorgverzekering gaat volgend jaar weer omhoog. Toch kunnen consumenten de kostenstijging binnen de perken houden, stelt vergelijkingssite Independer.

De premiestijging is erg vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om te besparen op de zorgverzekering. Naast het vergelijken van zorgverzekeringen op premie en inhoud, kunnen consumenten nog verschillende dingen doen om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden.

-Betaal de premie per jaar
Normaal gesproken wordt de zorgpremie per maand betaald. Maar bij de meeste zorgverzekeraars is het ook mogelijk de premie in een keer te betalen voor het hele jaar. Wanneer klanten daar voor kiezen, ontvangen zij tot 3% korting van hun zorgverzekeraar. Toch weer mooi meegenomen. De premie wordt dan meestal in januari afgeschreven. De precieze korting verschilt per zorgverzekeraar.

-Verhoog het eigen risico
Ben je als consument gezond en verwacht je volgend jaar niet of nauwelijks zorgkosten te maken? Dan kunnen consumenten besparen door het eigen risico te verhogen via het ‘vrijwillig eigen risico’. In 2017 is het verplicht eigen risico 385 euro en dit is in stappen van 100 euro te verhogen. Zo kunnen klanten kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro. De zorgverzekeraar geeft hiervoor een korting op de zorgpremie, die kan oplopen tot 300 euro per jaar.
Consumenten dienen goed te bedenken of dit voor hen echt verstandig is. Want als zij toch onverwachts veel zorgkosten maken, bijvoorbeeld omdat ze in het ziekenhuis belanden, moet een flink bedrag worden opgehoest.

-Vraag zorgtoeslag aan
Veel Nederlanders vergeten zorgtoeslag aan te vragen, terwijl zij daar misschien wel recht op hebben. Met zorgtoeslag kunnen zij een deel van de zorgpremie betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van het inkomen. Bij een inkomen tot € 19.000,- euro per jaar, ontvangt een consument per maand 83 euro aan zorgtoeslag. Is dit meer dan € 19.000,- dan wordt de zorgtoeslag steeds iets lager. Boven de € 27.000,- krijgen consumenten helemaal geen toeslag meer. In 2017 gaat de zorgtoeslag iets omhoog. Op de website van de Belastingdienst is te vinden op hoeveel zorgtoeslag iemand precies recht heeft.

-Kijk kritisch naar aanvullende verzekeringen
Wees kritisch bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Zoek uit wat de zorg kost die je als consument nodig hebt, en weeg dat af tegen de extra premie voor een aanvullende verzekering. Soms is het namelijk voordeliger om de zorg zelf te betalen.
Een voorbeeld: een halfjaarlijkse controle bij de tandarts kost 20 euro per keer. Dit kost in totaal 40 euro per jaar. Sluit iemand hiervoor een tandartsverzekering af? Dan betaalt deze persoon in 2017 ongeveer 20 euro extra per maand en krijg je niet eens je hele rekening vergoed (maar 75%). In totaal betaal je dan 249 euro aan je tandverzekering en ook nog per afspraak 5 euro aan je tandartsrekening (de overige 25%).

-Laat je bij de huisarts behandelen
Wanneer de huisarts een consument doorverwijst naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep, is het verstandig te vragen of hij of zij deze ingreep zelf kan doen. Kosten die je bij de huisarts maakt, vallen namelijk niet onder het eigen risico. In het ziekenhuis zijn de behandelingen vaak duurder en vallen deze wel onder het eigen risico. Bijvoorbeeld ingrepen als het plaatsen van een spiraaltje, het laten weghalen van een bultje bij het ooglid of het verwijderen van een moedervlek.
Natuurlijk kan het wel zo zijn dat het ziekenhuis betere kwaliteit levert, dus consumenten moeten hier goed over nadenken.

GEEN REACTIES