Alleenstaanden en eenverdieners vragen minder hypotheken aan

Alleenstaanden en eenverdieners vragen minder hypotheken aan

Naar aanleiding van het verstrekken van de honderdduizendste hypotheek besloot MUNT Hypotheken eens te kijken wat er zoal aan bijzonderheden te zien is in de eigen portefeuille. Conclusie: ondanks dat het aantal alleenstaanden toeneemt, neemt hun aandeel in de hypotheekaanvragen af. Net als veel starters hebben alleenstaanden en eenverdieners het moeilijk op de huidige woningmarkt.

Meer kansen voor alleenstaanden buiten de Randstad

Vijf jaar geleden waren de alleenstaanden goed voor het afsluiten van 33% van de hypotheken terwijl dat in 2022 nog maar 25% is. Het aandeel tweeverdieners neemt juist toe, dat is met 20% gestegen. In sommige provincies kunnen alleenstaanden en eenverdieners iets beter terecht. In Friesland bijvoorbeeld neemt hun aantal toe als het gaat om het afsluiten van hypotheken. Ook in Groningen en Zeeland zijn er relatief veel hypotheekaanvragen door mensen met één inkomen (33%). In Overijssel en Flevoland zijn ze echter veel zeldzamer (20%).

“Met een modaal inkomen is het in de Randstad als eenverdiener bijna onmogelijk om een woning aan te kopen”, zegt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. Zij benadrukt dat in veel steden in de provincies Utrecht en Noord-Holland minder dan één procent van het woningaanbod betaalbaar is voor singles. Hensbergen: “Het is waarschijnlijk daarom dat mensen uitwijken naar Zeeland, Groningen of bijvoorbeeld Friesland.”

Kleiner wonen

Eenverdieners die het wel lukt een woning te bemachtigen, moeten vaak genoegen nemen met een kleinere woning. Gemiddeld beschikken zij over 115 m2 terwijl tweeverdieners maar liefst gemiddeld 145 m2 bewonen. Eenzelfde verschil in grootte is er te zien tussen woningen van starters en niet-starters. Om die kleine woning te financieren, grijpen starters steeds vaker naar een laatste redmiddel om de lasten laag te houden: de aflossingsvrije hypotheek. Mensen onder de 35 jaar sloten in 28% van de gevallen een aflossingsvrije hypotheek af, tegen 13% vijf jaar geleden.

Hensbergen: “Het krappe aanbod in combinatie met huizenprijzen die de afgelopen jaren flink zijn toegenomen maakt dat starters meer moeten lenen. Met aflossingsvrij kan een koper relatief meer lenen, zonder dat de maandlasten enorm zijn. Wij zijn daarbij van mening dat de consument samen met de hypotheekadviseur een verstandig besluit kan nemen of dit verantwoord is.”

Bron: MUNT Hypotheken

GEEN REACTIES