Aantal broodfondsen blijft groeien

Aantal broodfondsen blijft groeien
© Pixabay

Steeds meer zzp’ers wachten de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering niet af en sluiten zich aan bij een broodfonds. Het aantal Broodfondsen is nog klein maar steeg in 2019 opnieuw, van 435 naar 555; het aantal deelnemers nam met 6000 toe tot ongeveer 25.000.

Dat meldt BNR nieuwsradio na opvraging van cijfers bij de BroodfondsMakers, de branchevereniging voor broodfondsen.

Broodfondsen bestaan sinds 2006. Een Broodfonds bestaat uit een groep van twintig tot vijftig ondernemers, die regelmatig bijeenkomen. Maandelijks zet ieder lid een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt uit deze kas maandelijks schenkingen om van te leven.

Verschil met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat de schenkingen gebonden zijn aan een maximum periode van twee jaar. Volgens de BroodfondsMakers is 99% van de zieken binnen die periode weer aan het werk.

Deelnameniveaus
Elk lid kiest het schenkingsniveau dat bij zijn/haar inkomen past. Wil men zelf een hoge schenking bij ziekte, dan schenkt men ook meer aan de zieken in het broodfonds. De site van BroodfondsMakers laat verschillende deelnameniveaus zien: bij de minimale inleg van €33,75 per maand ontvangt men bij ziekte gedurende maximaal twee jaar €750,- per maand. Dit kan oplopen tot een inleg van €112,50, gekoppeld aan een schenking bij ziekte van €2500,- per maand. Daarbij komen voor ieder lid eenmalig €225,00 inschrijfkosten en een maandelijkse contributie van €10,-.

Leden zijn overigens niet alleen zzp’ers. Het kunnen ook zelfstandigen met personeel, directeur-grootaandeelhouders van een BV en vennoten in een VOF zijn. De voorwaarden voor deelname zijn: bij toetreden is men arbeidsgeschikt, men onderneemt al minstens een jaar en men behaalt gemiddeld €750,- per maand netto winst uit de eigen onderneming.

GEEN REACTIES