Verschil hypotheekrente met en zonder NHG neemt af

copyright Pixabay

Het renteverschil tussen een hypotheek met NHG en een hypotheek zonder NHG neemt steeds verder af, vooral bij langlopende leningen.

Dat blijkt uit de Hypotheekmonitor van de Hypotheekshop. Deze trend was in 2016 al zichtbaar, aldus de Hypotheekshop en heeft zich dit jaar verder doorgezet. In het vierde kwartaal van 2016 bedroeg het renteverschil (op basis van leningen met een looptijd van 20 jaar) nog ongeveer 0,85%, in de loop van dit jaar is dit verschil gedaald naar ongeveer 0,67%. Als oorzaak noemt de Hypotheekshop de scherpe concurrentie in het niet-NHG-segment en dan met name bij de langere looptijden. Dit segment start vanaf een koopprijs van een huis van €245.000.

De daling van hypotheekrente zorgde bovendien voor een verschuiving in de rentevaste perioden die werden aangevraagd. Een groter deel van de consumenten koos voor de zekerheid van 30 jaar vast. Deze verschuiving is groter bij consumenten die via het intermediair hun hypotheek afsluiten omdat aanbieders als Aegon, MUNT Hypotheken, NIBC en Merius met scherpe rentetarieven op de lange rentevaste perioden voornamelijk via dat kanaal verkrijgbaar zijn.

GEEN REACTIES