Nieuw besluit kapitaal- en premiepensioen overeenkomsten

In een uitgebreid besluit worden de fiscale regels voor pensioenregelingen op basis van een premie- of kapitaalovereenkomst verduidelijkt.

Ook wijst het besluit sommige soorten premie- en kapitaalovereenkomsten aan als fiscale pensioenregelingen. Net als het vorige besluit bevat dit besluit ‘netto-staffels’. Deze staffels bevatten geen opslag voor kosten en ook geen opslag voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Het gebruik van de staffels kan bijdragen aan betere transparantie van kosten in pensioenregelingen.

Paragraaf 2.2 van dit besluit bevat een beschrijving van de soorten premieovereenkomsten die bij de behandeling van de Pensioenwet aan de orde zijn geweest. De paragrafen 3 en 5 behandelen de fiscale kwalificatie van die soorten premieovereenkomsten. Paragraaf 4 gaat over de kapitaalovereenkomsten.

Voorts wijst de staatssecretaris in paragraaf 6 twee soorten afwijkende premieovereenkomsten aan als pensioenregeling.

Het betreft

  • regelingen met een premieovereenkomst op basis van ten hoogste de kostprijs van een fiscaal maximaal middelloonpensioen
  • regelingen met een premieovereenkomst op basis van ten hoogste de kostprijs van een fiscaal maximaal middelloonpensioen

In paragraaf 7 is het overgangsrecht opgenomen voor pensioenregelingen met uitkeringen in beleggingseenheden.

Paragraaf 8 bevat de inwerkingtreding van dit besluit. De voorwaarden en bijzonderheden die bij de aanwijzingen gelden zijn te vinden in de bijlagen bij dit besluit.

Dit besluit is niet van toepassing op regelingen voor directeuren-grootaandeelhouders met een pensioen dat geheel of gedeeltelijk in eigen beheer wordt gehouden.

GEEN REACTIES