Box 3-sanctie bij betalingsachterstand hypotheek niet meer permanent

Het kabinet verzacht de sanctie die regelt dat het deel van een hypotheekschuld die het gevolg is van aflossingsachterstand, permanent naar Box 3 wordt verplaatst. Dat blijkt uit de ‘Overige fiscale maatregelen’ die zijn gepresenteerd op Prinsjesdag.

 

De sanctie werd vanaf 2013 van kracht toen voor de eigenwoning schuld de annuïtaire aflossingseis ging gelden. Gevolg van deze sanctie was dat voor het desbetreffende deel van de hypotheekschuld geen recht op hypotheekrenteaftrek bestaat.

‘Te stringent’

Het kabinet vindt deze sanctie nu ‘te stringent’, stelt Staatssecretaris van Financiën Wiebes in een toelichting op de wet. Betrokken personen die bijvoorbeeld door het verliezen van een baan niet meer aan de aflossingsverplichtingen kunnen voldoen, krijgen zo geen tweede kans meer. ‘Terwijl het zeker denkbaar is dat deze personen door latere gewijzigde financiële omstandigheden wel weer in staat zijn om aan de aflossingseisen te voldoen’, aldus Wiebes.

Terugdraaien

Het kabinet heeft daarom besloten om het permanente karakter van de sanctie te schrappen. Bij aflossingsachterstanden gaat nog steeds het betreffende deel van de hypotheekschuld naar Box 3, maar dat dit in de toekomst teruggedraaid kan worden. Bij dit ‘terugdraaien’ is er dan weer recht op hypotheekrenteaftrek.

 

 

GEEN REACTIES