Voor het eerst in drie jaar stijgen de huizenprijzen weer

Tussenwoningen (+0,5%), hoekwoningen (+2,2%) en appartementen (+2,9%) zijn in prijs gestegen, vrijstaande woningen blijven achter.

Het eerste kwartaal van 2014 laat voor het eerst in drie jaar een lichte prijsstijging zien. De huizenprijzen liggen 1,2% hoger dan een jaar geleden. Vorig kwartaal was er nog sprake van een lichte prijsdaling van -0,8%. Dit blijkt uit de (voorlopige) cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over het eerste kwartaal.

NVM-voorzitter Ger Hukker: “Omdat de prijzen de afgelopen kwartalen steeds minder hard daalden, kondigde het einde van de prijsdaling zich al aan. Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen.”

Het aantal woningverkopen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2014 24.360 woningen (naar schatting 32.700 in de totale markt). Dat is maar liefst 41,5% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, maar dat kwartaal was volgens Hukker “vanwege veranderde regels rond de hypotheekverstrekking het absolute dieptepunt in aantal verkochte woningen. Het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage rente leiden tot het aantrekken van de woningmarkt .”

In 2013 liet de tweede helft van het jaar een herstel van het aantal woningverkopen zien, in 2014 zet dat herstel verder door.

Niet eerder in de afgelopen 5 jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel woningen verkocht. De gemiddelde verkooptijd van de verkochte woning bedroeg 159 dagen.

Prijzen vrijstaande woningen dalen nog

Wat wel opvalt is het nivelleren van de prijzen. Zo dalen de prijzen van de vrijstaande woningen nog (-1%) en ook Tweekappers blijven met een prijsontwikkeling van precies 0% wat achter.

De populaire starters woningen zoals de tussenwoningen (0,5%), hoekwoningen (2,2%) en appartementen (2,9%) stijgen daarentegen weer in prijs. Het appartement is het woningtype dat in de afgelopen jaren het minst hard in prijs is gedaald en laat nu ook weer duidelijk prijsherstel zien. Een vrijstaande woning is verkocht voor gemiddeld 334.000 euro, een appartement voor 164.000 euro.

8,1% minder woningaanbod

In vergelijking met een jaar eerder staan nu 8,1% minder woningen in aanbod. De aanboddaling wordt daarmee steeds sterker. Halverwege het eerste kwartaal 2014 (de peildatum voor het aanbod) stonden 155.568 woningen te koop bij NVM-makelaars. In de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan naar schatting om 209.000 woningen in aanbod. Vooral de daling van de tussenwoning (12,0%) en hoekwoningen (11,8%) is sterker dan gemiddeld. De daling in aanbod onder appartementen is met 9,3% in een jaar tijd vergelijkbaar met het gemiddelde. Theoretisch gezien duurt het nu 1 jaar en 8 maanden om het huidige aanbod van woningen te verkopen (uitgaande van de veronderstelling dat er geen nieuw aanbod bij zou komen en de aantallen verkopen op het huidige niveau blijven). Op het dieptepunt van de markt was dit 2 jaar en bijna 2 maanden.

Hukker: “Het is vooral de opleving in het aantal transacties die verantwoordelijk is voor het dalende woningaanbod. Ook het feit dat de nieuwe instroom nog niet terug is op oude niveaus speelt een rol, maar die is wel kleiner.”

GEEN REACTIES